7. Activitat i solucionari "Les multinacionals"

Llegiu el text següent i contesteu les qüestions.

 Encara han estat més grans els canvis que s’han produït en el mapa de la distribució de les filials de les empreses multinacionals, reduïdes aquí a tres tendències de particular interès. En primer lloc, s’ha reforçat la concentració als països d’Europa occidental i als Estats Units tant d’activitats industrials orientades al mercat de consum com, sobretot, de les filials pertanyents a empreses de serveis, les quals escassegen a la resta del món, particularment als països més pobres. Alhora, s’observen fenòmens de difusió per contigüitat –des de la instal·lació de filials als països més propers, que és dominant en el cas d’empreses petites o mitjanes, fins a una dispersió major en fases més avançades o empreses més grans– i de difusió jeràrquica o en cascada, des de països desenvolupats, de costos alts però amb importants mercats de consum, cap a d’altres amb nivells de consum i salarials inferiors.

 

Font: MÉNDEZ, R., Geografía económica. La lógica espacial del capitalismo global

 

1. Definiu què és una empresa multinacional. Poseu-ne quatre exemples concrets.

 https://es.wikipedia.org/wiki/Multinacional

2. Esmenteu cinc països amb una presència important de seus centrals de les principals empreses multinacionals actuals.

 Cal esmentar dels EUA, Japó i Alemanya; i l’esment de dos dels següents països: França, Gran Bretanya, Països Baixos, Itàlia, Corea del Sud o Suïssa.

 

3. Quines són les  tendències que es manifesten, segons el text, en la implantació de filials d’empreses multinacionals?

  - concentració als països d’Europa Occidental i als Estats Units d’activitats industrials orientades al consum i de filials pertanyents a empreses de serveis;

  - difusió per contigüitat i difusió jeràrquica.

4. Quina relació es podria establir entre l’última tendència que descriu el text sobre instal·lació de filials i l’auge econòmic dels NPI (nous països industrialitzats)?

    Esmenteu tres d’aquests països.

   Cal argumentar correctament la relació entre la difusió jeràrquica i l’auge econòmic dels NPI.

   Cal  l’esment de tres països entre els següents: Corea del Sud, Taiwan, Singapur, Malàisia, Tailàndia, Indonèsia o Filipines