5. Activitat i solucionari "Alimentació"

Observeu el gràfic següent i contesteu les qüestions.

Font: B. Halweil, «Fer de pagès al servei de la població», L’estat del món 2002, Barcelona, Centre UNESCO de Catalunya, 2002, p. 56

 

1. Descriviu la informació que proporciona el gràfic i assenyaleu clarament la rela­ció de causalitat entre els dos índexs.

Cal començar per descriure el gràfic. El gràfic de producció alimentària per càpita i preus de productes agrícoles entre 1961 i 2000 s’expressa en números índex a fi de poder fer comparables les dues magnituds.

La producció per càpita passa d’un índex 100 el 1960 a 130 el 2000, mentre l’índex de preus alimentaris passa de 100 el 1960, amb una pujada sobtada arran de la crisi del petroli de 1973, per iniciar una caiguda

considerable fins arribar a un índex 40 el 2000. La relació de causalitat consisteix clarament en què l’augment de la producció d’aliments per càpita és la causa de la caiguda del preu dels aliments.

2. Expliqueu els factors que intervenen en l’augment de la producció agrària entre 1961 i 2000. Quin nom rep aquest canvi agrícola?

-   Mecanització de les activitats agràries (automecanització, tractorització, etc)

-  Selecció d’espècies: llavors, bestiar, etc, com a resultat de l’aplicació de les millores  genètiques


-  Ús generalitzat dels adobs químics (fertilitzants sintètics)


-   Aplicació de la indústria fitofarmacèutica (plaguicides,  insecticides) i zoofarmacèutica


-    Especialització en la producció

El canvi agrícola rep el nom de revolució verda

3. Exposeu quines són les problemàtiques actuals de l’agricultura de mercat d’acord amb l’esquema següent: població ocupada al camp; integració agricultura-indústria; efectes de l’activitat agrària en el medi ambient. [2,5 punts]

a) població ocupada al camp

•   L’increment de la productivitat per unitat d’explotació, juntament amb l’enorme capital immobilitzat necessari en una explotació agrícola, ha comportat la reducció del nombre d’actius agraris en les agricultures modernes (per sota del 3% de la població activa). Fet que comporta la problemàtica del despoblament dels nuclis rurals.

 

 b) integració agricultura-indústria

•   Dependència de la indústria. En una agricultura profundament imbricada en el sector industrial (alguns autors parlen d’agricultura industrial) s’estableix una relació de dependència, en producció, en preus, etc.

c) efectes de l’activitat agrària en el medi ambient

•   Efectes sobre el medi. La necessitat d’augmentar la producció al màxim, sense tenir en compte el medi, comporta un seguit de desequilibris ecològics i ambientals:

    - Desforestació a fi de dedicar zones forestals a usos agrícoles

    - Erosió com a resultat de pràctiques agrícoles intensives

    - Excés de purins i en general residus orgànics en les terres de   conreu, fet que comporta un augment de nitrats en les capes freàtiques i la seva contaminació

    - Excés de consum de recursos hídrics per a l’agricultura de  regadiu: sobreexplotació d’aqüífers (agricultura del plàstic)

    - Alteracions de l’equilibri ambiental com a resultat de la  implantació de conreus transgènics

    - La necessitat imperiosa dels agricultors i ramaders de produir el màxim, amb el menor preu, i amb la major rapidesa possible, fa  que, en algunes ocasions, per manca de control de les autoritats 

     públiques, s’introdueixin elements que poden ser nocius per l’alimentació humana. Ex. crisi de les vaques boges.