1. FLEXIÓ NOMINAL: les cinc declinacions del substantiu

1.4. Segona declinació


 
Els substantius de la segona declinació s'organitzen en els següents tipus:

Substantius de la 2a declinació

 

   SUBSTANTIUS MASCULINS:

        2.1. Nominatiu –us , genitiu i (tipus dominus –i).

        2.2. Nominatiu –er, genitiu –i (tipus invariable: puer –i, tipus variable: ager agri).

               Nominatiu -ir, genitiu -i (tipus uir uiri). Es declinen igual que puer (invariable).

 

   SUBSTANTIUS NEUTRES:

         2.3.  Nominatiu –um, genitiu –i (tipus templum –i).

       



2.1. Nominatiu en -us 

2a DECLINACIÓ: MASCULINS EN -VS

Enunciat: domĭnus -i (m): 'senyor'

Base: domĭn-

Cas

Singular

Plural


Nominatiu

Vocatiu

Acusatiu

Genitiu

Datiu

Ablatiu

 

   

domĭnus

domĭne

domĭnum

domĭni

domĭno

domĭno

   

domĭni

domĭni

domĭnos

dominōrum

domĭnis

    domĭnis [1]

 


Gènere.
 Els substantius de la 2a declinació en nominatiu -us pertanyen pràcticament tots al gènere masculí. Les excepcions són:

      • Alguns mots femenins, generalment noms d'arbres (pinus -i, f., 'pi'; malus -i, f., 'pomer'; populus -i, f., 'pollancre' [2]) o algun topònim de procedència o tradició grega (com ara Corinthus -i, f., 'Corint'; Aegyptus -i, f., 'Egipte'). 
      • Tres substantius neutresuulgus –i, n., 'el pople pla'; pelagus –i , n., 'el pèlag, la mar'; uirus –i, n., 'el verí'.


Vocatiu singular
.
 Éls substantius de la 2a en -us són l’únic cas en tota la declinació llatina en què un vocatiu no és idèntic al nominatiu [
3].


2.2. Nominatiu en -er

Dins d'aquesta categoria cal distingir dos subgrups: mots amb base invariable (tipus puer pueri) i variable (tipus ager agri).



2.2.a. Tipus puer pueri  (base invariable)    

2a DECLINACIÓ: MASCULINS EN -ER INVARIABLE

Enunciat: puer -i (m): 'nen; noi'

Base: puer-

Cas

Singular

Plural



Nominatiu

Vocatiu

Acusatiu

Genitiu

Datiu

Ablatiu

 


  
puer

puer 

puerum

pueri

puero

puero


   
pueri

pueri

pueros

     puerōrum

pueris

pueris

 

Com es declinen el mots en -er amb base variable?

  • El nominatiu i el vocatiu singular sempre serà tal com el trobem en la primera forma de l'enunciat: a l'exemple, puer [4].
  • Aquesta forma, a més, és la base per construir els altres casos: només cal afegir-hi les terminacions que ja hem après en estudiar el tipus dominus -i.

  
2.2.b. Tipus ager agri
 (base variable)

2a DECLINACIÓ: MASCULINS EN -ER VARIABLE

Enunciat: ager agri (m): 'camp'

Base: ager- / agr-


Cas 

Singular

Plural


Nominatiu

Vocatiu

Acusatiu

Genitiu

Datiu

Ablatiu

 


    ager

    ager

    agrum

    agri

    agro

    agro

 
   agri

    agri

    agros

   agrōrum

    agris

    agris

 

Com es declinen el mots en -er amb base invariable?

  • De nou, el nominatiu i el vocatiu singular és tal com el trobem en la primera forma de l'enunciat. Així, per al substantiu ager agri, el nom. i voc. sg. és ager.
  • En tots els casos llevat del nominatiu i el vocatiu singular s'usa sempre la base que dóna el genitiu singular, és a dir, la que apareix en la segona forma de l'enunciat un cop se li treu la terminació -i (en l’exemple amunt aportat: ager agri --> base: agr-) [5]. A aquesta base s'afegeixen les terminacions del tipus dominus -i.

  
Declinació dels substantius de nominatiu en -irEl masculí Vir uiri [6] (juntament amb els seus derivats: triumuir, duumuirsemiuir [7], etc.) és l’únic substantiu llatí que fa el nominatiu en -ir i el genitiu en –i. La seva declinació és idèntica a la dels noms en -er de base invariable (tipus puer –i): no duu desinència en el nominatiu i vocatiu singular, i la resta de casos prenen les terminacions pròpies dels masculins de la segona declinació [8].



2.3. Neutres: nominatiu en -um 

2a DECLINACIÓ: NEUTRES

Enunciat: templum -i (n): 'temple'

Base: templ-


Cas

Singular

Plural


Nominatiu

Vocatiu

Acusatiu

Genitiu

Datiu

Ablatiu

 

   

templum

templum

templum

templi

templo

templo


  
templa

templa

templa

templōrum

templis

templis

 

Les terminacions del neutre són idèntiques a les del masculí llevat dels tres primers casos (nom., voc. i ac.) del singular i del plural. Al singular, prenen la terminació -um. Al plural, seleccionen una desinència en -a que retrobarem en els neutres de les altres declinacions.
  


NOTES:
[1] La terminació del datiu i de l’ablatiu plural és compartida pels substantius de la 1a declinació. Ara bé: quan un nom masculí en –us i un de femení en –a tenen la mateixa arrel (per exemple filius i filia, respectivament ‘fill’ i ‘filla`), per evitar confusions sobre el gènere en els casos esmentats, el masculí conserva la terminació -is, mentre que el femení pren una altra terminació (–abus): ‘per als fills i per a les filles’, en datiu plural, es diu filiis et filiabus. 
[2] No s’ha de confondre amb el substantiu homògraf masculí populus –i: 'el poble'.
[3] Els substantius de nominatiu acabat en -ius presenten un vocatiu singular particular, amb terminació -i. Així, el vocatiu sing. del nom filius és fili, el de l'antropònim Antonius és Antoni, etc.
[4] La sí·llaba er no és cap terminació de cas, sinó part de la base lexemàtica.
[5] La base variable s'explica perquè el lexema ha patit un fenomen fonètic anomenat síncope vocàlica, que consisteix en la desaparició d'una vocal anterior o posterior a la tònica. En un estrat més arcaic del llatí, l'arrel de tots els casos del mot que fem servim com a model era ager-. Amb el pas del temps, però, en les formes esdrúixoles es va tendir a pronunciar la vocal e de la síl·laba posttònica cada cop amb menys intensitat, fins que va acabar desapareixent. Per exemple, el gen. sg., que inicialment seria *ágeri, passaria a pronunciar-se ág(e)ri i, finalment, agri. D'altra banda, el fenomen de la síncope no és tan estrany com podria semblar a primer cop d'ull. Per exemple, el català central oral presenta força casos de síncope de la vocal pretònica: quan es pronuncia *Tresa en lloc de Teresa, *carmel en comptes de caramel, o *pro en lloc de però.
[6] Vir en llatí vol dir 'home', en el sentit d'ésser humà mascle, com a antònim de dona. De fet, la paraula 'virilitat' prové del mateix ètim. També trobarem que, en molts textos, uir es pot traduït per 'guerrer', atès que en la mentalitat tradicional romana la guerra era una activitat exclusivament masculina i, en certa mesura, definidora de la masculinitat.
[7] Els dos primers substantius en català es tradueixen per 'triumvir' i 'duumvir'Semiuir literalment vol dir «mig home» i es feia servir com a sinònim d''efeminat'.
[8] Exposem a continuació la seva flexió sencera. Singular: nom. i voc. uir, ac. uirum, gen. uiri, dat. i abl. uiro. Plural: nom. i voc. uiri, ac. uiros, gen. uirōrum, dat. i abl. uiris