9. Activitat i solucionari "PEIN"

Activitat i solucionari "PEIN"

Llegiu el text següent i responeu les qüestions.

La preocupació per preservar els espais d’interès natural o paisatgístic de Catalunya es va materialitzar en la Llei d’Espais Naturals, aprovada pel Parlament de Catalunya l’any 1985 i amb l’elaboració i posterior promulgació per part del govern català del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN). [...]

L’aplicació i gestió d’un pla d’espais d’interès natural és particularment com­plexa a Catalunya, ja que es tracta d’un territori molt divers, tant des d’un punt de vista biogeogràfic, com per l’alta densitat demogràfica i el grau d’ocupació del territori. [...]

En les àrees de muntanya poc poblades i en altres àrees marginals, en ge­neral, la implementació del PEIN suposa sovint l’entrada en conflicte amb els in­teressos locals ja que es creu que l’aplicació del PEIN suposa un perjudici per a la realització de les activitats tradicionals del món rural, tant productives (agricul­tura, pastura, silvicultura) com no productives (caça i pesca). En altres casos, i en l’alta muntanya alpina en particular, hi ha la por que la inclusió dels espais en el PEIN pugui minvar les possibilitats de desenvolupament turístic, que en molts casos són les perspectives més importants de dinamització: turisme d’hivern i desenvolupament dels anomenats esports d’aventura, molts dels quals es prac­tiquen precisament en espais adscrits al PEIN.

R. Majoral. Cataluña. Un análisis territorial, Ed. Ariel,

1.Resumiu les idees principals del text.

Cal dentificar les següents idees:

•      La preservació dels espais d'interès naturals i paisatgístics de Catalunya ve regulada per la Llei d’Espais Naturals, i pel Pla d’Espais d’Interès Natural.

•      L'aplicació del pla és complexa a causa de la diversitat del territori, de la densitat demogràfica i del grau d'ocupació del territori.

•      En les àrees de muntanya poc poblades l'aplicació del PEIN topa amb els interessos locals que creuen que pot perjudicar les activitats tradicionals rurals.

•      També en l'alta muntanya alpina es te por que la inclusió dels espais en el PEIN perjudiqui les possibilitats de desenvolupament turístic.

2. Expliqueu què és el PEIN i exposeu quina és la finalitat d’establir la protecció de certs espais. Valoreu si la condició d’espai natural protegit pot aportar beneficis econòmics a la zona en qüestió.

PEIN significa: Pla d’Espais d’Interès Natural, i te per funció preservar i gestionar els espais d’interès natural de Catalunya.

La finalitat d’establir la protecció de certs espais és la conservació d’aquests espais en el seu estat natural degut al seu valor paisatgístic i  la seva riquesa natural, i per tant el manteniment de la biodiversitat i la garantia de la seva pervivència futura.

La condició d’espai protegit pot suposar un important recurs econòmic per la zona degut a la capacitat d’atracció de visitants que genera, i que incideix en la dinamització del sector turístic i de lleure.  (0,5 punts)

3. Expliqueu quina és l’activitat turística en les zones interiors i de muntanya a Catalunya, i exposeu una relació dels tipus de turisme, les seves característi­ques, els avantatges i inconvenients, l’impacte ambiental i la importància econò­mica.

 Cal dir almenys cinc dels següents aspectes:
L’activitat turística a Catalunya en les zones interiors i de muntanya presenta diferents tipus:

•En primer lloc destaca el turisme d’hivern de les estacions d’esquí, que s’inclou dins de l’anomenat turisme de masses. Com el seu nom indica, implica el desplaçament de grans quantitats de persones i te una gran importància econòmica pel territori de muntanya per la dinamització d’activitats i serveis relacionats, els llocs de treball que genera i el volum d’ingressos que ocasiona.

•Els seus inconvenients són la marcada estacionalitat de l’activitat i l’impacte ambiental que provoca en el paisatge, especialment per la urbanització del territori i la densificació de la població durant la temporada turística.

•Tot i la seva importància fonamental per l’economia de la muntanya, aquest tipus d’activitat pot entrar en conflicte amb la conservació de l’entorn, i ocasionar pèrdua de la qualitat del paisatge.

•Les noves alternatives turístiques s’enfoquen a una diversificació de les activitats i al foment del turisme verd, més respectuós amb l’entorn natural.

•Dins d’aquesta categoria podem trobar el turisme relacionat amb la natural’agroturisme o turisme rural i el desenvolupament dels esports d’aventura.

•En conjunt, tots tres intenten trencar l’estacionalitat de l’esquí i constitueixen una nova cultura turística més respetuosa amb l’entorn i les formes de vida locals, a més de constituir una opció econòmica de futur pel manteniment de la població.

•El turisme rural busca retrobar el contacte directe amb el camp i la natura.  Consisteix en l’allotjament en cases de pagès condicionades que ofereixen també serveis i activitats. En el món rural ha suposat una alternativa a l’abandó de les activitats tradicionals en situació de crisi i una estratègia de desenvolupament.

•Els esports d’aventura s’han desenvolupat enormement i constitueixen una oferta molt atractiva que reequilibra i potencia el territori de muntanya.

 

 

Fitxer