1. Activitat i solucionari "La Cimera de Johannesburg"

                                                                   

 ACTIVITAT

ENERGIES RENOVABLES I NO RENOVABLES

 

Llegiu el text següent i responeu a les qüestions.

Text de J. Serrasolses sobre la Cimera de la Terra a Johannesburg

Tot i que a la Cimera de la Terra de Johannesburg es va posar de manifest la importància de l’energia per al desenvolupament dels països pobres i l’ impacte que el model energètic actual té sobre el clima, la declaració final no incloïa l’objectiu proposat per la Unió Europea d’assolir que el 15% del consum d’energia procedís de fonts renovables, fet que delata la dificultat de la gran majoria dels països industrials per a canviar les tendències en el consum. Espanya no deixa de ser un cas extrem: tot i haver- se compromès a limitar entre el 2008 i el 2012 l’augment de les emissions de COel 15% per sobre de les de l’any 1990, actualment ja supera amb escreix el 30%. [...]

La política de preus incentivats a l’electricitat procedent de fonts renovables ha donat un molt bon resultat per a aconseguir el desenvolupament de moltes de les tecnologies incipients. Els països que han adoptat aquest sistema solen ser els que han aconseguit unes taxes de penetració més altes d’aquestes energies: Alemanya, Espanya, Dinamarca i, més recentment, França, Portugal i Àustria.

J. SERRASOLSES. Enciclopèdia CatalanaAnuari 2002

1.    Identifiqueu les principals idees del text          

Cal identificar almenys tres idees principals: La Cimera de la Terra on es parlar del model energètic actual no va incloure en la seva declaració l’objectiu proposat per la Unió Europea d’assolir que el 15% del consum d’energia procedís de fonts renovables. La gran majoria dels països industrials te dificultat en canviar les tendències en el consum. (per exemple Espanya). La política de preus incentivats a l’electricitat procedent de fonts renovables ha donat molt bon resultat i els països que han adoptat el sistema han aconseguit una penetració més alta d’aquestes energies.

2. Expliqueu de manera detallada quin  és l’ impacte que el consum d’energies té actualment sobre el clima i preciseu quines són les energies utilitzades que hi tenen més incidència.

   El consum d’energies té un important impacte ambiental.

- Les emissions de CO2, clorofluorocarburs i altres gasos provoquen l’efecte hivernacle que te com a conseqüència l’augment de les temperatures i el rescalfament del planeta.

-   L’emissió de gasos fonamentalment àcids absorbits per la humitat de l’aire donen lloc al fenomen de la pluja àcida.  L’emissió dels clorofluorocarburs (CFC) és responsable també de la destrucció de la

     capa d’ozó.

- El consum de les energies fòssils és el que te més incidència en aquests fenòmens.

   

3. Indiqueu les característiques generals de les fonts d’energia renovables i les fonts d’energia no renovables, detalleu quines són en cada cas i expliqueu-ne els avantatges, la problemàtica, i l’ús i la importància en l’actualitat.

 Cal fer una exposició de les energies renovables i no renovables detallant les seves característiques i possibilitats.  Energies renovables: són il·limitades i no s’exhaureixen. No contaminen. Podem citar: l’energia hidroelèctrica (Es pot destacar la seva significativa aportació al consum de l’energia mundial) , l’energia solar, (grans possibilitats, però baixa eficiència en relació al seu cost), l’energia eòlica (molt utilitzada en l’actualitat), la biomassa (més pròpia dels països en desenvolupament ), l’energia geotèrmica, i la mareomotriu, Energies no renovables: són limitades i s’exhaureixen. Molt contaminants. Concentració geogràfica. Forta dependència externa dels estats consumidors. Sobreexplotació. Carbó, petroli (principal font d’energia de la societat actual), gas natural ( tots tres combustibles fòssils) i urani (energia nuclear). Cal que reflexioneu sobre l’ impacte del model energètic actual sobre el clima i la sostenibilitat ambiental, fet que ha generat una sensibilització de l’opinió pública en relació als objectius d’assolir un major ús d’energies renovables. El seu ús també permetria evitar situacions de dependència entre països i conflictes geopolítics Davant d’això es troba l’oposició dels interessos econòmics i petrolífers de l’ OPEP i EEUU. També s’hi afegeix la necessitat de desenvolupament dels països del Tercer Món.