6. Activitat i solucionari "Incendis a Catalunya"

Activitat i solucionari "Incendis a Catalunya"

 Taula sobre el nombre i causes dels incendis forestals a Catalunya

 

 Font. Generalitat de Catalunya. Departament de Medi ambient.

1. Descriviu la informació que proporciona aquest quadre estadístic i indiqueu quines són les causes dels incendis que tenen relació amb l’activitat humana i quin percentatge aproximat sumen sobre el total.

Cal descriure que estem davant d’un quadre estadístic que ens informa del nombre i les causes dels incendis forestals a Catalunya.

Les dades estan expressades en números enters i corresponen al període 1995-1999. Es fa una distinció en 5 apartats segons les diferents causes.

Les causes que tenen relació amb l’activitat humana són les accidentals, intencionades i negligències i sumen un percentatge aproximat del 80% del total.

2. Indiqueu quins factors naturals i humans afavoreixen l’increment d’incendis fores­tals a Catalunya.

Com a factors naturals es pot fer esment del clima mediterrani, amb la calor i sequedat de l’estiu, i el tipus de vegetació mediterrània, on en concret els matolls, els pins i el sotabosc llenyós són més vulnerables als incendis.

Com a factors humans es poden citar entre altres, les cremes agrícoles o de pastures, els accidents en línies elèctriques i altres, l’ús recreatiu del bosc, les negligències humanes com les cigarretes, els incendis intencionats,

i l’augment de la zona de bosc degut a l’abandó d’àrees de pastura o de conreus.

Es valorarà la coherència de l’exposició, i la consciència del grau d’humanització i de la problemàtica de conservació

3. Expliqueu l’ impacte ambiental dels assentaments humans i les seves activitats econòmiques en el paisatge actual de Catalunya.

 Caldria observar que Catalunya és un territori fortament humanitzat i que aquest fet ha tingut una gran incidència sobre el paisatge. Cal destacar alguns dels següents aspectes:

-La densa concentració urbana, situada en la comarca del Barcelonès i comarques del voltant, amb un paisatge urbanitzat i industrial.

- L’ impacte de la xarxa de comunicacions.

- L’espai rural, que darrerament ha patit un èxode migratori que ha tingut com efecte l’ampliació de l’àrea de bosc.

- L’extensió de les segones residències.

- L’ impacte d’activitats com el turisme, especialment el turisme de sol i platja que ha suposat la destrucció de molts paisatges de gran bellesa.

També les infraestructures que requereixen les noves formes de turisme de muntanya com l’esquí o els esports d’aventura són en molts casos agressives amb el medi natural i paisatgístic.

- La necessitat de protecció i preservació de la natura ha portat a l’aprovació del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fitxer