5. Activitat i solucionari "Reserves i jaciments de petroli"

Activitats i solucionari " Reserves i jaciments de petroli"

Fitxer

Observeu el mapa següent i responeu a les qüestions.

                            Reserves petrolieres del planeta

Font: Rovira. La Vanguardia (2002).

1.   Descriviu la informació representada en el mapa.

- Cal descriure que està observant un mapamundi que assenyala la localització i distribució de les reserves petrolíferes del planeta. Les dades es presenten amb percentatges i s’informa del termini en anys de la duració prevista de les reserves. 

-  Es pot observar que la majoria de les reserves de petroli estan localitzades en l’àrea del Golf Pèrsic,seguida amb molta distància de Llatinoamèrica, de l’antiga Unió Soviètica i d’Àfrica. Per tant es pot concloure que les zones amb més reserves no coincideixen amb les de més consum, com poden ser els EUA i Europa què, paradoxalment, presenten la menor quantitat de reserves disponibles.

2.   Exposeu quins són els combustibles fòssils, justifiqueu-ne la denominació (combus­tible fòssil) i digueu quines característiques bàsiques tenen en comú.

      Indiqueu de manera raonada quin combustible fòssil és el que genera menys impacte mediam­biental i quin és el que disposa de més reserves conegudes.

      -Els combustibles fòssils són el petroli, el carbó i el gas natural. S’anomenen així perquè provenen de la descomposició de matèria orgànica atrapada en el subsòl fa molts milions d’anys.

       Les característiques bàsiques que tenen en comú són el fet d’ésser no renovables, per tant limitats, i molt contaminants.

       També es pot comentar que són les fonts energètiques més utilitzades actualment (aporten  gairebé el 90% de l’energia que   es consumeix) i que han constituït la base de la industrialització.

       El combustible que genera menys impacte mediambiental és el gas natural, i el que disposa de més reserves conegudes és el carbó. 

3.   Expliqueu la importància del petroli en el consum mundial d’energia. Exposeu la localització de les reserves de petroli i les conseqüències geopolítiques de la seva situació geogràfica.

     Esmenteu les alternatives possibles al consum d’aquest tipus de combustible.

    Cal desenvolupar la qüestió basant-se en els següents aspectes:

    La gran importància i pes del petroli en el consum mundial d’energia (aporta aproximadament un 40% de l’energia comercialitzable).

    Cal citar també la gran varietat de productes que s’obtenen derivats del petroli, destacant l’ús com a    combustible.

   Cal destacar que el petroli és el motor de l’economia mundial actual. 

    Les reserves del petroli són finites i ja no queden molts anys perquè s’exhaureixin. L’Orient Mitjà concentra més de la meitat de les reserves actuals existents mentre que els països occidentals

    en son força deficitaris.

    Aquesta situació genera una forta dependència de les regions desenvolupades cap a les regions productores de petroli. 

   El control de les rutes d’accés als recursos energètics per part dels països occidentals ha generat conflictes geopolítics en el món.

   Per la seva part, el poder de les regions exportadores ha donat com a resultat efectes com la crisi econòmica mundial de la dècada dels 70, provocada per la pujada espectacular del preu del petroli fixat per l’OPEP. 

   Les possibles alternatives es basarien en la reducció del consum, i en el foment d’energies alternatives.

   Encara avui, tot i la reducció del consum energètic en els sistemes de transport, la dependència de l’economia mundial enfront del petroli és molt gran.