3. Activitat i solucionari "Problemes ambientals"

Activitat i solucionari "Problemes ambientals"

Llegiu el text següent i responeu a les qüestions.

Els problemes que actualment pateix el medi ambient són força coneguts i sovint algun d’ells és notícia. Es pot posar com a exemple la pèrdua de la biodiversitat. El bosc tropical compleix funcions molt importants, entre les quals la d’acollir milers d’espècies animals i vegetals, regular el clima a causa de l’evaporació que produeix i fixar importants quantitats de diòxid de carboni atmosfèric. Malgrat tot això, actualment l’extensió del bosc tropical s’ha reduït gairebé a la meitat.

 Les conseqüències que es deriven d’aquesta destrucció suposen danys molt importants però, sobretot, de gran transcendència per a les generacions futures, que no podran disposar dels valuosos recursos que ofereix la biodiversitat. [...] Aquest exemple ens hauria de fer reflexionar sobre la necessitat de fixar uns límits a qualsevol activitat humana i sobre els efectes irreversibles que es poden produir quan s’ignoren aquests límits.

L’experiència ens demostra que existeixen greus problemes ambientals al planeta i que es tracta de problemes globals, que afecten tota la humanitat i tots els àmbits de la nostra vida, tant el del treball com el de l’oci. Però el futur encara no està escrit i hi ha possibilitats de millora. En definitiva, del model de desenvolupament econòmic i social que s’apliqui en el present dependrà la realitat del futur.

F. VELÁZQUEZ de CASTRO, Hacia el desarrollo sostenible,Fundación Mounier, 2001

1. Resumiu les idees principals del text.

 Cal esmentar, com a mínim, quatre de les següents idees principals:

- La pèrdua de la biodiversitat és un dels problemes ambientals actuals 

- El  bosc tropical compleix funcions molt importants i les conseqüències derivades de la seva destrucció  afectaran greument les generacions futures
Cal fixar uns límits a les activitats humanes i respectar-los
Els problemes ambientals són globals 
Encara es pot modificar el model de desenvolupament per millorar el futur

 2. Definiu el concepte de desenvolupament sostenible. Enumereu quatre exemples d’activitats econòmiques i algun dels problemes ambientals que pot arribar a provocar la mala gestió de cada una d’elles.

 La definició hauria de ser semblant a la següent: model de desenvolupament que satisfà les necessitats actuals de la població sense comprometre la capacitat de les generacions futures de satisfer les seves.

Com a activitats que clarament tenen efectes sobre el medi ambient es podrien citar les següents:

- Les activitats industrials poden provocar contaminació de l’aire i de l’aigua

-L’agricultura pot produir contaminació de l’aigua per l’ús de productes fitosanitaris

- El turisme sol provocar consum excessiu d’aigua i sòl, contaminació i degradació del paisatge

- El transport pot comportar un fort impacte en el paisatge, trencar ecosistemes i contaminar 

 

3. Expliqueu les principals causes i conseqüències dels impactes ambientals següents: la contaminació atmosfèrica i el retrocés dels boscos tropicals. Heu de citar dos exemples de països o regions afectats per cada un dels problemes esmentats. 

 Pel que fa a la contaminació, l’alumnat hauria de comentar els següents aspectes:

 Causes: Emissions de gasos contaminants produïdes per l’ús de combustibles fòssils, així com les emissions procedents de la major part de mitjans de transport i de les activitats urbanes com les calefaccions.

Conseqüències: d’una banda, l’augment de la temperatura mitjana del planeta a partir de l’efecte hivernacle i el forat de la capà d’ozó, que pot provocar el desglaç dels casquets polars i per tant, la inundació de nombroses zones litorals. D’altra banda la contaminació també produeix la pluja àcida que provoca l’alteració dels sòls i de la vegetació. Puntuació: 0,5 punts.

 Quant al retrocés dels boscos tropicals es poden comentar els aspectes següents:

Causes: la pobresa i el creixement demogràfic que fan augmentar la superfície de terres destinades als conreus i a la urbanització i també l’explotació dels boscos per a la producció de fusta i com a combustible.

Conseqüències: la pèrdua de la biodiversitat a partir de la destrucció d’ecosistemes, la progressiva desaparició de cultures indígenes i els efectes negatius sobre el clima al reduir-se de forma dràstica l’evaporació i sobre la vegetació amb una progressiva desertització.

Finalment, com a exemples de zones afectades per la contaminació es podrien citar Europa central i Japó (o el nord d’Amèrica) i com exemples del segon problema l’ Amazònia i Indonèsia.