2. Activitat i solucionari "Capa d'ozó"

Activitat i solucionari. La capa d'ozóFitxer

Text. de L. Brown (2000). Els desafiaments del nou segle.

 Llegiu el text següent i responeu a les qüestions.

 Atrapats en l’eufòria econòmica, sembla que tots plegats hem perdut de vista el deteriorament dels sistemes i recursos ambientals. El contrast entre les enlluernadores esperances quant al futur de l’economia de la informació i el deteriorament de l’ecosistema de la Terra ens proporciona una perspectiva esquizofrènica.

Per bé que el contrast entre la civilització actual i la dels nostres avantpassats, caçadors-recol·lectors, no podria ser més gran, el fet és que tenim una cosa en comú: nosaltres també depenem totalment dels sistemes i recursos naturals de la Terra per sobreviure.

Per desgràcia, l’economia mundial està deixant de banda aquests ecosistemes. En tenim les proves en la reducció dels boscos, en l’erosió del sòl, en la disminució de la capa freàtica, en l’enfonsament de les pesqueries, en l’augment de les temperatures, en els esculls de corals que van morint, en la fosa de les glaceres i en la desaparició de moltes espècies vegetals i animals.

Font: BROWN, L., «Los desafíos del nuevo siglo», El estado del mundo, 2000

1. Identifiqueu les idees principals del text.

Cal identificar que el text proporciona dues idees principals: la primera que el creixement econòmic comporta una destrucció dels recursos naturals; i la segona que –a desgrat del creixement econòmic--depenem encara dels recursos naturals per a   poder sobreviure.

2. Definiu el concepte de sostenibilitat, esmenteu quatre exemples concrets d’estats o zones del món amb problemàtiques mediambientals greus i indiqueu breument en què consisteix cadascuna d’elles.

En la definició de sostenibilitat l’alumnat hauria d’esmentar amb les seves pròpies paraules, com a mínim, les següents idees: la  capacitat de fer ús dels recursos naturals sense malbaratar-los; la possibilitant de la seva regeneració; i, finalment, la projecció de manteniment de les generacions
futures. D’exemples de països estats o zones del món amb problemàtiques greus n’hi ha molts. Poden parlar de la desforestació de les selves tropicals; del retrocés de la sabana per tala massiva de fusta; de sobrepastura o incendis; de l’augment de la desertització de grans zones del planeta.
També dels problemes de contaminació de tot tipus que hi ha molts llocs del món com a conseqüència de la pressió demogràfica i de les diferents activitats humanes, com la pluja àcida, l’efecte hivernacle, la contaminació dels aqüífers per citar alguns exemples. 

 

3. Escolliu un dels problemes mediambientals que cita el text, expliqueu-ne les diferents causes i exposeu-ne les principals conseqüències demogràfiques, econòmiques, socials i polítiques.

- Desforestació de boscos; erosió del sòl;

- reducció de la capa freàtica; exhauriment de les pesqueres;

-augment de les temperatures; disminució de les glaceres i desaparició d’espècies.
En el text ha de concretar les diferents causes del problema que analitza.

Es valorarà que l’alumnat faci referència a la multicausalitat del problema que analitza i que aquest està en funció de fenòmens demogràfics com l’augment de la població i

la pressió que aquesta exerceix sobre el medi; a fenòmens econòmics relacionats amb la globalització i l’aprofitament intensiu dels recursos naturals o a diversos fets sociopolítics.

L’anàlisi de les causes valdrà, com a màxim,.

Després l’alumnat ha de parlar de les diferents conseqüències que comportarà el problema medi ambiental analitzat.

Per citar diferents exemples pot parlar de les migracions com a conseqüència de la degradació del medi; de la pèrdua de pes econòmic o de beneficis de la zona i de les empreses que

explotaven el recurs; dels problemes socials i polítics que es crearan en aquesta zona degradada.