4. Hamlet

Resultado de imagen de hamlet first page

La tragèdia de Hamlet, príncep de Dinamarca o, simplement, Hamlet, amb el títol abreviat, és una tragèdia de valor intemporal, que tracta dilemes i incerteses pròpies de l'època en què fou escrita, però que al mateix temps es troben al bell mig de l'existència humana en general. Fou escrita en un moment de la història d'Anglaterra en què les seguretats del món elisabetià, que encara descansava en una forta tradició d'ascendència medieval, van ser erosionades i posades en dubte per la revolució del pensament modern.

El protagonista de l'obra, a la qual dóna nom, és un dels personatges més importants de la literatura universal. Es tracta d'una figura que ha capficat i fet reflexionar molt els estudiosos del teatre de Shakespeare i de la literatura en general. El poeta romàntic i crític literari Samuel Coleridge, per exemple, considerà Hamlet com un filòsof, mentre que Sigmund Freud féu una lectura del personatge basada en el seu mètode psicoanalític i arribà a la conclusió que Hamlet pateix de complexe d'Èdip. L'estudiós Andrew C. Bradley, al seu torn, afirmà que el personatge patia d'una profunda “melancolia” causada per la decepció creixent que li ocasiona l'actitud de la seva mare.

Pel que fa a les fonts que van inspirar Shakespeare o en què es va poder basar per a escriure el drama de Hamlet, aquestes podrien haver estat força diverses. En moltes tradicions literàries europees existien llegendes similars que incloïen trames de venjança força semblants a la de Hamlet. El tema de l'heroi que es fa passar per boig o estúpid per tal de dur a terme secretament els seus plans es troba en moltes d'aquestes llegendes i per això s'ha afirmat que podria tenir un antic origen indoeuropeu. Dues llegendes que presenten aquest tipus de personatges són la de la Saga del rei Hrolf kraki, en la literatura escandinava, o la llegenda romana de Brutus que es troba en algunes obres de la literatura llatina i que tracta sobre l'expulsió del tron de l'injust rei Tarquini i l'establiment de la República romana. El personatge de Hamlet (amb el nom, lleugerament diferent, d'Amleth) es converteix en un heroi llegendari a les Historiae danicae escrites per Saxo Grammaticus el segle XII i també és esmentat a l'obra Edda prosaica de Snorri Surlason, escrita a Islàndia en nòrdic antic el segle XIII. Es creu, també, que pocs anys abans de l'aparició del Hamlet de Shakespeare, existí una primera tragèdia que tractava el mateix tema, escrita per algun altre autor (s'especula Thomas Kyd) i potser reescrita per ell mateix a l'hora de representar-la amb la seva companyia de teatre, però no s'ha conservat.