3.Quina estructura té l'examen de l'IOC?

Com la preparació de les Proves d'Accés a la Universitat és un dels objectius específics d'aquesta matèria, és per això que l'examen d'avaluació que es realitza al final del semestre pren com a model el que es fa servir a l'exercici de les PAU. Tot i això alerta que l'estructura dels continguts que entren són diferents.

L'examen d'aquest bloc consta de dues parts :

Primera part de l'examen (5 punts): S'ha d'escollir una de les dues opcions A o B. En el cas de l'examen de l'IOC seran obres d'art contemporani.

      • Resumir o esquematitzar el procediment que s'ha de seguir per a comentar una obra (pictòrica, arquitectònica o escultòrica segons el cas) i aplicar l'esquema de comentari a l'obra escollida (opció A o B).

Segona part de l'examen ( 5 punts):

      • S'ha d'escollir una de les obres que es presenten 1 o 2 i respondre cinc qüestions. En el cas de l'examen de l'IOC les obres a escollir seran obres d'art modern. Amb independència de quina sigui la tipologia (pintura, escultura o arquitectura) de cadascuna de les tres obres d'aquest segon exercici, les qüestions plantejades seguiran un mateix esquema.

a) es demanarà situar l'obra en el seu espai cronològic, històric i cultural.

b) Es demanaran característiques formals o conceptuals d’una de les tipologies no coincidents amb la de la imatge a comentar. Així si la imatge es pintura, les característiques demanades seran d'arquitectura o escultura.

c) les preguntes es formularan en funció de la tipologia de l’obra, i incidiran en aspectes relatius a característiques formals, compositives, tècniques i estructurals. (materials, reconeixement d’espais, tipus de coberta, organització d’una façana,...)

d) les preguntes versaran sobre característiques conceptuals, i, segons la tipologia de l’obra, incidiran, si es tracta de pintura o escultura, sobre la iconografia, tema, models literaris o plàstics, significat i funció; i, si es tracta d'arquitectura, només en l'anàlisi del seu significat i funció.

e) pot respondre a diversos tipus d'enunciat, com ara (aquests enunciats són aquí assenyalats a tall d'exemple):

        • Indicar sobre una planta, un alçat o una façana els noms de les parts numerades en obres del mateix període diferents a l’analitzada.
        • Definir termes de vocabulari i moviments artístics.
        • Comparar dues obres en relació a la perspectiva; a les característiques formals o conceptuals.
        • Enumerar obres, artistes o arquitectes d'una determinada època.
        • Ordenar cronològicament determinats períodes, moviments o tendències.
        • Relacionar l'obra amb una altra del seu mateix context cronològic i/o estilístic, o amb una obra del període contemporani.
        • ...etc.