2. HISTÒRIA DE GRÈCIA: INTRODUCCIÓ

2.1. Grans períodes de la història de Grècia

La història de la Grècia antiga es pot dividir en dos gran blocs temporals. El fet que marca el límit entre l'un i l'altre és l'aparició de l'escriptura alfabètica grega, en l'anomenada època arcaica.

  1. Prèviament, hi hauria un ample període que el podríem designar prealfabètic o primitiu. Arrancaria amb la prehistòria grega, inclouria l'aparició, el floriment i la decadència de dues grans civilitzacions (la minoica, apròxidament entre el 2000-1450 aC; i la micènica, datable entre 1600-110 aC) i es tancaria amb una etapa de més de tres segles conegut amb el nom d'edat fosca grega.

  2. Després de l'edat fosca comença pròpiament la Grècia antiga històrica. S'enceta un vast període de gairebé vuit segles que podem reconstruir amb gran detall gràcies als mots testimonis escrits que en conservem. Des del segle VIII, el món grec desenvolupa una cultura cada cop més vinculada a l'escriptura. Vist això des de la nostra perspectiva, l'escriptura s'erigirà en l'element axial per al coneixement d'aquesta extensa etapa històrica durant la qual la civilització grega assoleix les seves més grans relaitzacions a nivell polític i cultural.

És una assentada convenció de la ciència històrica dividir aquest període històric en tres etapes o èpoques:

    • època arcaica (s. VIII - VI aC)
    • època clàssica (s. V - IV aC)
    • època hel·lenística (s. III - I aC)

Després del període hel·lenístic va arribar la dominació romana, moment en què  convencionalment se sol considera que finalitza la història de la Grècia antiga "independent".



En aquest primer bloc de Grec I s'aborda l'estudi de la història de Grècia des dels orígens fins a l'inici de l'edat fosca. La resta de períodes s'estudiaran en els successius blocs de les matèries de Grec I i II. Amb tot, i per tal que puguis fer-ne una primera visió de conjunt, al proper capítol d'aquest llibre s'inclou un esquema sinòptic que recull totes les etapes de la història de la Grècia antiga, destacant alguns dels esdeveniments i trets culturals més rellevants de cada període.