14. QÜESTIONS DE SINTAXI

14.3. Accidents gramaticals del verb

Els accidents del verb en grec antic són els mateixos del verb català o castellà: veu, mode, temps, aspecte, nombre i persona.

  1. Veu. Al les dues veus del verb català (activa i passiva) el grec antic n'afegia una tercera, la veu mitjana, el valor principal de la qual era l'expressió de la reflexivitat [1]

  2. Mode. Els modes del verb grec són l'indicatiu, el subjuntiu, l'optatiu [2], l'imperatiu i les formes no personals (infinitiu i participi).

  3. Temps (i aspecte). Els temps verbals del grec es poden classificar segons el seu aspecte imperfectiu  o perfectiu. Hi ha temps sempre perfectius (com ara l'aorist), sempre imperfectius (cas de l'imperfet) i d'altres que poden assumir l'un i l'altre valor aspectual (per exemple, el present o el futur). 

Els temps del verb grec antic són:

    • present
    • imperfet
    • futur
    • aorist [3]
    • perfet (no s'estudia a batxillerat)
    • plusquamperfet (no s'estudia a batxillerat)

Val a dir que no tots els temps apareixen en tots els modes [4]

 

  1. Persona i nombre: primera, segona i tercera persona del singular i del plural. Recorda que existia un tercer nombre, el dual, el qual en època clàssica ja és d'ús molt residual. Nosaltres no l'estudiarem.

 


NOTES:
[1] De la veu mitjana en parlarem amb detall més endavant, quan abordem l'estudi del present migpassiu.

[2] Els continguts curriculars de la matèria de Grec de batxillerat no inclouen l'estudi ni del subjuntiu ni  de l'optatiu. Aquest darrer mode verbal, desconegut pel llatí i les llengües romàniques, era d'origen indoeuropeu (el comparteix, per exemple, el sànscrit). Tenia diversos usos i sentits, però la seva funció primordial és l'expressió del desig. 

[3] L'aorist és, en principi, el temps del passat puntual. Amb alguns matisos, equival al passat català (vaig cantar, en la seva forma perifràstica; cantí, en la forma simple).

[4] Només l'indicatiu disposa dels sis temps. L'imperatiu i el subjuntiu, només disposen de present, aorist i perfet. L'optatiu, l'infinitiu i el participi, a aquests tres temps hi afegeixen el futur. El sistema de modes i temps del verb grec antic és molt ric i bastant complex. La concreció del currículum de batxillerat exigeix només l'estudi d'uns temps determinants. En aquest primer bloc, s'estudiarà el present, l'imperfet i el futur d'indicatiu; l'imperatiu present i l'infinitiu present - i no de tots els tipus verbals.