2. Definició de ciutat

La Geografia urbana  és la part de la Geografia humana que s’encarrega de l’estudi i l’anàlisi de la ciutat com un espai edificat, el seu emplaçament, formes, estructura socioeconòmica i funcions. També estudia la situació de la ciutat en l’espai, el fenomen urbà.

Les zones habitades pels éssers humans es divideixen en àrees rurals, pobles,  i àrees urbanes, ciutats. Per a distingir les ciutats dels pobles es fan servir els criteris següents:

1. El nombre d’habitants:

A partir d’un nombre d’habitants una aglomeració humana es considera ciutat, a Espanya a partir dels 10.000 habitants.

2.- L’activitat econòmica de la població:

La població es dedica fonamentalment als sectors secundari i terciari.

3.- L’organització de l’espai:La influència que exerceix en el territori dels voltants. La ciutat és un gran centre que organitza fluxos, desplaçaments de persones i mercaderies,diàriament i  en ella es concentren l’administració i les institucions de govern. Té barris amb funcions clarament diferenciades: comercial, d’oci, ciutat dormitori, industrials..

 4.- El creixement:  Consisteix en l’expansió de la ciutat a costa d’altres ciutats o pobles del seu voltant, també el tipus d’edificis, els carrers,etc.

La majoria de ciutats compleixen aquests criteris. Entenem per ciutat aquella aglomeració humana en la qual els habitants es dediquen als sectors secundaris i terciaris, no pas primaris (agricultura, ramaderia..)