2. Els desequilibris demogràfics

DESACCELERACIÓ DEL CREIXEMENT DE LA POBLACIÓ
•El creixement de la població mundial s’ha frenat respecte del del segle XX a causa d’una desacceleració de la natalitat i d’una disminució de la fecunditat. Però la seva dinàmica és de continuar creixent, encara que sigui a ritme més lent.
- El creixement de la població mundial avui és més petit a causa de la desacceleració general de la natalitat i a la catastròfica situació de l’Àfrica subsahariana, amb guerres i malalties.
- A més, la taxa de fecunditat ha disminuït a escala global.
- Encara que la característica general de la dinàmica actual de la població mundial és el descens de la natalitat, existeixen diferències notables entre països rics i pobres.

LA POBLACIÓ ALS PAÏSOS RICS
•La població dels països desenvolupats es caracteritza pel seu envelliment, que es produeix en descendir la natalitat (degut al descens de la fecunditat) i en augmentar l’esperança de vida.
•Per fer front a aquest problema, aquests països apliquen polítiques natalistes (reduccions de jornada laboral, ajudes per tenir fills, creació de guarderies, etc.)

LA POBLACIÓ ALS PAÏSOS POBRES
•Als països pobres, en canvi, la característica principal de la seva població és el seu creixement, que ve donat per l’elevada natalitat (la població és jove i hi ha moltes persones en edat de tenir fills).
•Aquest augment suposa un problema perquè fa necessari disposar de més aliments, hospitals, escoles, treball... Per això aquests països intenten frenar el creixement demogràfic duent a terme polítiques antinatalistes (planificació familiar, més accés a l’educació, etc.).
•Als països on no hi ha pensions de vellesa, ni serveis socials de sanitat, els fills sempre han representat una riquesa per a la família: assegurança per a la vellesa.


Glossari Clau

Nombre de fills nascuts vius per dona o per grups d'edat femenins. Es considera nascut viu el nadó que sobreviu 24 hores com a mínim.

Nombre mitjà de fills d'una dona al llarg de la seva vida fèrtil ( dels 15 als 49 anys), suposant que la fecunditat de cada grup d'edat es mantingui constant .

Nombre mitjà de fills per dona per sota de la qual la població ja no es reemplaça i comença a disminuir : Aquest índex és de 2,1 als països desenvolupats i entre 2,5 i 3 als menys desenvolupats.

Causes fisiològiques que provoquen un fenomen.

Causes socials d'un fenomen , degudes a les tradicions, la cultura, etc.