1. Magnituds i Unitats bàsiques

Magnituds: són aquelles propietats dels objectes que es poden mesurar.

Mesurar: És determinar la quantitat d’una magnitud per comparació amb una altra que s’agafa com a unitat. El resultat de la mesura és un número que ha d’anar acompanyat del nombre de la unitat utilitzada, 120 m, 40 Kg….


Exemples de magnituds: temps, massa, velocitat, temperatura.... En canvi no són magnituds la simpatia, la bondat, la bellesa, ja que no es poden quantificar d'una manera objectiva.

Totes les magnituds físiques poden expressar-se en funció d’un petit nombre de unitats fonamentals o bàsiques. Moltes de les magnituds que estudiarem, com ara velocitat, longitud, temps, força, treball, energia, potència… poden expressar-se en funció de tres unitats fonamentals: longitud, temps i massa. La selecció de les unitats patró per aquestes magnituds fonamentals determina un sistema d’unitats. El sistema utilitzat universalment en la comunitat científica és el Sistema Internacional (SI). En aquest sistema, la unitat de la longitud és el metre (m), la del temps és el segon (s) i la de la massa és el quilogram (kg).


Classificació de les magnituds

a)     Magnituds fonamentals: longitud, temps, massa i temperatura

Magnitud

Unitat en el   S.I

Longitud

Massa

Temps

Temperatura

Metre

Kilogram

Segon

Kelvin


 b)     Magnituds derivades (tota la resta) : superfície, volum, densitat, velocitat, força, pressió…