3. L'anàlisi financera

Els objectius de l'anàlisi financera són l'estudi de la liquiditat i de la solvència de l'empresa i la comprovació de si són suficients per pagar els seus deutes.

La liquiditat és la capacitat que té l'empresa per convertir les seves inversions (actius) en mitjans de pagament totalment líquids (diners disponibles en caixa i bancs)


Tots els actius són liquidables, és a dir, convertibles en diners líquids o disponibles. Lògicament, alguns actius són més líquids (estan més a prop de convertir-se en disponible) que altres, fins i tot alguns com els diners disponibles en caixa o en comptes bancaris a la vista, són ja mitjans líquids.

Veiem alguns exemples, de menor a major grau de liquiditat:

  • la maquinària d'una empresa industrial (actiu fix, immobilitzat o no corrent) és un actiu poc líquid, està temporalment lluny de convertir-se en diners. És veritat que es pot vendre i cobrar la venda avui mateix, però aquesta no és la finalitat de la maquinària: si es ven, amb quines eines produirà l'empresa?
    El procés de liquidació de l'immobilitzat en general, es va produint cada any quan el seu desgast (l'amortització) es va incorporant com un cost més del producte. Quan es cobren els productes venuts, s'estan liquidant els immobilitzats en la part corresponent.
  • els productes acabats al magatzem (actiu corrent existències) són actius molt més líquids, estan més a prop de convertir-se en diners. Només cal vendre'ls i cobrar les vendes. I en aquest cas la venda sí que és la finalitat dels productes, de fet és al que es dedica l'empresa.
  • els crèdits concedits a clients, per exemple a cobrar a 30 dies, són actius corrents (realitzable) als que només els queda aquest termini per convertir-se en diners. Són més líquids que les existències, perquè aquestes encara han de ser venudes.
  • finalment, els diners disponibles a caixa i en comptes bancaris a la vista ja són actius líquids.

L'estudi de la liquiditat és molt important, perquè l'empresa ha de tenir la capacitat per anar liquidant l'actiu (convertint-lo en disponible) a un ritme adequat per poder anar fent front als pagaments que van vencent.

La solvència és la capacitat que té l'empresa per pagar els seus deutes amb la garantia de les seves inversions (actiu)


Una empresa és solvent si el valor de liquidació del seu actiu és superior al total dels seus deutes (passiu exigible).

Per a un creditor de l'empresa, el fet de saber que el seu crèdit està suficientment garantit pels actius (que es poden liquidar, si calgués), el fa tenir confiança en que cobrarà quan arribi el moment. En definitiva, té tranquil·litat en aquest sentit, perquè l'empresa és solvent.

Per a l'anàlisi financera dels estats comptables es fan servir, fonamentalment, dos instruments: el fons de maniobra (explicat al capítol anterior) i les ràtios financeres.