3. Màquines simples


Una màquina és un sistema format per un conjunt de mecanismes que actuen conjuntament per a realitzar una tasca. Les maquines simples fan forces i transmeten parells.

Les màquines segueixen les lleis de la mecànica. Si es fa un estudi cinemàtic es poden calcular desplaçaments, velocitats i acceleracions. Si es fa un estudi dinàmic es poden calcular forces i moments.


Algunes de les màquines simples són:


La palanca


Una palanca és una màquina simple composta per una barra rígida que pot girar al voltant d'un punt de suport o fulcre. Es pot fer servir per a amplificar la força, o per a incrementar la distància recorreguda per un objecte en resposta a l'aplicació d'una força.


Si la palanca està en equilibri, es verifica que la suma de moments respecte el punt O val zero. El moment que genera la força F1 és igual i de sentit contrari al moment que genera la força F2:



palanca




M = moment (N·m)


F = força (N)


d= distància de la força al fulcre (m)



El torn


Un torn és una màquina simple que consisteix en un cilindre amb una corda al seu voltant, i una maneta. Girant la maneta també fem girar el cilindre i podem pujar masses. El torn també pot ser mogut per dues manetes, o també es pot accionar per un motor.


També es compleix que:




Per tant s’assembla molt a la palanca anterior.