1. El compte de pèrdues i guanys

El compte de pèrdues i guanys és el compte anual que té com a objectiu informar sobre el resultat que una empresa ha obtingut durant un exercici econòmic a més d'explicitar la composició del resultat i les operacions que s'han hagut de fer per arribar a aquest resultat.


El resultat es calcula per la diferència entre ingressos i despeses. Quan els ingressos són superiors a les despeses el resultat expressa beneficis i quan les despeses són superiors el resultat expressa pèrdues.

El mètode de càlcul segueix el següent procés:

1. Càlcul del Resultat d'explotació

El resultat d'explotació és el derivat de l'activitat a la que es dedica l'empresa i inclou també els resultats derivats de l'alienació d'immobilitzats. El resultat d'explotació també es coneix com a Benefici abans d'interessos i impostos (BAII)

Es calcula per diferència entre els ingressos d'explotació i les despeses d'explotació. Els principals són:

Ingressos d'explotació

  • Import net de la xifra de negocis: representa la valoració total de les vendes i prestacions de serveis que ha fet l’empresa.

  • Variació de les existències de productes acabats i en curs: representa l’augment o disminució d’existències dels productes fabricats per l’empresa o que estan pendents d’acabar al magatzem des del començament de l’exercici al seu tancament (augment: xifra positiva, disminució: xifra negativa).

  • Altres ingressos d’explotació: representa els ingressos que no són l'activitat principal de l'empresa, entre d'altres ingressos per arrendaments, cessions d’utilització de patents i altres serveis.

Despeses d'explotació

  • Proveïments: Cost de les existències durant l'exercici per la venda o utilització en el procés productiu: Inclou les compres i la variació d'existències comercials (mercaderies) o de matèries primeres.

  • Despeses de personal: representa el costos del personal de l’empresa com sous i salaris, quotes de la Seguretat social a càrrec de l’empresa, indemnitzacions i altres càrregues socials.

  • Amortització de l’immobilitzat: pèrdua de valor del béns de l’immobilitzat material, intangible i inversions immobiliàries per l’ús, pas del temps o obsolescència.

  • Altres despeses d’explotació: representa les despeses diferents dels proveïments, per exemple per arrendaments, reparacions, conservació, comissions, transport, assegurances, serveis bancaris, publicitat, propaganda, subministraments i altres similars.

RESULTAT D'EXPLOTACIÓ (BAII) = Ingressos d'explotació - Despeses d'explotació


2. Càlcul del Resultat financer

S'obté com a diferència entre els ingressos financers i les despeses financeres.

Ingressos financers

Representen els ingressos obtinguts per l'empresa en les seves inversions financeres, per exemple:

  • dividends de les inversions en capital d'altres empreses (accions)

  • interessos de préstecs concedits

  • interessos de dipòsits bancaris a llarg termini

Despeses financeres

Representen les despeses per l’obtenció de finançament aliè, per exemple:

  • interessos de préstecs rebuts

  • interessos d'obligacions emeses

  • interessos per descompte d'efectes

RESULTAT FINANCER = Ingressos financers - Despeses financeres

3. Càlcul del Resultat abans d'impostos (BAI)

El Resultat abans d'impostos és el resultat conjunt del Resultat d'explotació i el Resultat financer. Si l'agregat és positiu representa beneficis i si és negatiu, pèrdues.

RESULTAT ABANS D'IMPOSTOS (BAI) = Resultat d'explotació +/- Resultat financer

4. Càlcul del Resultat de l'exercici o Benefici net (BN)

Les empreses han de pagar impostos pels beneficis obtinguts. Si es tracta d'empresaris individuals aquests beneficis s'integren a la declaració de l'IRPF del propietari. Si es tracta de societats, la tributació es realitza per l'Impost sobre beneficis de societats (IS). Això suposa l'aparició d'una despesa de l'exercici:

  • Impost sobre beneficis de societats: representa la quota d’aquest impost corresponent a l’exercici que es tanca.

Al deduir al BAI l'impost de societats, s'obté el resultat global obtingut per l'empresa en un exercici econòmic.

RESULTAT DE L'EXERCICI (BN) = Resultat abans d'impostos - Impost sobre beneficis