3. El registre dels fets comptables

3.3. El cicle comptable

Per motius operatius i d'interès per a tots els seus usuaris, la comptabilitat s'organitza de manera global per exercicis econòmics corresponents a cada any natural.

En aquest sentit, s'anomena cicle comptable al conjunt d'operacions efectuades des de que l'empresa obre la comptabilitat d'un exercici econòmic fins que la tanca i elabora el Balanç de situació, el Compte de pèrdues i guanys i la Memòria. Podem distingir les següents fases del cicle comptable:

Fase Descripció i llibres implicats
Obertura de la comptabilitat

Per obrir el cicle comptable s'ha de fer l'assentament d'obertura, a partir de les dades que estan consignades en el Balanç de tancament de l'exercici anterior.

Es tracta de fer l'assentament inicial del llibre diari i d'obrir els comptes necessaris del llibre major.

Registre de les operacions de l'exercici

A la pràctica, el dia a dia de la comptabilitat al llarg de l'exercici econòmic es plasma als llibres diari i major.

Les informacions que s'obtenen dels dos llibres és diferent i convé tenir-la present per treure'n la màxima utilitat: En el llibre diari veurem el fet comptable en el seu conjunt: tots els comptes implicats, les modificacions originades pel mateix... però no sabrem res de com estaven els comptes abans del fet ni com queden després del fet. Per veure això, hem de recórrer al llibre major.

Per exemple, si es paguen 3.000 € en efectiu a un proveïdor, l'assentament al llibre diari ens informarà de què aquest fet comptable implica els comptes de Proveïdors i de Caixa, no ens diu quants diners queden en caixa després d'aquest pagament ni si s'ha cancel·lat completament el deute amb el proveïdor o si encara se li deu alguna quantitat.

Això l'hauríem de consultar al llibre major en el fulls del comptes de Caixa i de Proveïdors.

Ajustaments de final d'exercici

Quan s'acaba l'exercici, i abans de procedir al tancament dels llibres, s'ha de verificar que la situació comptable i la situació real de l'empresa coincideixin. Si no és així, cal fer uns assentaments correctors als llibres diari i major anomenats regularitzacions. Entre d'altres:

  • la modificació dels saldos d'existències (matèries primeres, productes acabats, mercaderies...) perquè reflecteixin el valor de les existències finals
  • les correccions dels valors dels immobilitzats (edificis, maquinària, mobiliari...) registrant la pèrdua de valor per l'ús (amortitzacions)
  • la periodificació de despeses i d'ingressos perquè s'imputin a l'exercici en què realment s'han produït
Regularització del resultat de l'exercici
Es tracta de traspassar als llibres diari i major els saldos dels comptes de despeses i ingressos al compte de pèrdues i guanys. Aquesta fase inclou la determinació del impost sobre beneficis que l'empresa haurà de liquidar a Hisenda.
Tancament de la comptabilitat
Els llibres diaris i major tanquen els comptes amb l'assentament de tancament.
Elaboració del comptes anuals

Amb les dades relatives a 31 de desembre, s'elaboren els comptes anuals:

  • Balanç de situació
  • Compte de pèrdues i guanys
  • Estat de canvis en el patrimoni net
  • Memòria

Si l'empresa està constituïda en forma de societat anònima, durant els primers sis mesos de l’any ha de celebrar una Junta General Ordinària d’Accionistes per aprovar entre altres coses els Comptes Anuals.

Després d’aprovats, els Comptes Anuals s’inscriuen al Registre Mercantil, organisme on qualsevol usuari extern por accedir per tenir informació dels Comptes anuals de les empreses.