1. Tipus d’esforços i d’assaigs

1.6. Assaigs no destructius


Quan les peces han de treballar en llocs amb molts requeriments de seguretat, com és el cas dels avions, se solen sotmetre a assaigs no destructius per comprovar la seva qualitat final sense malmetre la peça definitiva. 


Els més importants són:


Assaigs magnètics

Consisteix en l’aplicació de camps magnètics a la peça que es vol assajar. Si la peça està correctament fabricada la seva permeabilitat magnètica serà constant en tota la seva extensió. Quan la peça té algun defecte, l'estructura interna ja no és homogènia i la seva permeabilitat no serà igual a tot arreu. Llavors les línies del camp magnètic es desvien en el punt del defecte.


Assaig per raigs X

Aquesta tècnica és semblant a fer una radiografia a una peça. Es podran veure els defectes interns, que quedaran exposats com una taca més clara o més fosca a la radiografia.


Assaigs per ultrasons

Aquesta tècnica és similar a les ecografies mèdiques. L'assaig consisteix en enviar ones d’elevada freqüència que es propaguen pel cos, en principi de forma homogènia. Si no és així, arribaran al receptor ones amb diferent intensitat o freqüència fent que detectem el defecte.