4.2 La publicitat II: els mitjans

Els mitjans publicitaris són els mitjans que es fan servir per transmetre el missatge. Cada mitjà té els seus avantatges i inconvenients i utilitza suports tècnics diferents:

  • Auditius: que utilitzen el mitjà sonor (ràdio)
  • Visuals: que utilitzen mitjans gràfics (premsa, cartells . . .)
  • Audiovisuals: que utilitzen al hora mitjans sonors i gràfics (televisió)
MITJANS PUBLICITARIS
Mitjà Característiques
La televisió És el mitjà amb més poder de comunicació ja que té una gran audiència. A més permet una gran plasticitat per la combinació d’imatge i de so. El seu caràcter massiu fa força difícil la segmentació, però es pot dur a terme emetent l’anunci en moments determinats quan es suposa una determinada audiència (abans d’un partit de futbol, a l’acabar la jornada escolar, a migdia...) . El cost és molt elevat i es fixa en funció de la hora d’emissió i l’audiència. Per tot això, la televisió és e l mitjà adient per a productes de gran consum.
La ràdio
Té característiques similars a la televisió pel que fa a l’abast geogràfic i a la segmentació del consumidor objectiu. És menys atractiu que el mitjà televisiu, però per contrari és més barat i no requereix atenció constant, ja que es poden fer altres coses mentre s’escolta. Per tant, l’horari útil no està limitat al temps d’oci de la majoria de la gent sinó que abasteix tot el dia (en molts casos, es pot sentir la ràdio mentre es treballa)
La premsa i les revistes
La premsa general facilita l’accés a un ventall de consumidors molt ampli ja que un mateix exemplar pot ser llegit per més d’una persona. Una altra avantatge és que permet una argumentació o informació molt detallada i un cost no massa elevat. Respecte de les revistes especialitzades, s’ha d’afegir que permeten presentar el producte a un segment concret de consumidors.

Els cartells i les tanques   

Constitueixen l'anomenada publicitat exterior. Com que el consumidor acostuma a veure’ls de passada, no permeten que el missatge sigui llarg. Sovint es concentra en la marca i el logotip de l’empresa i un eslògan curt. Són freqüents en llocs molt concorreguts (esdeveniments esportius i musicals) o en llocs de pas (carreteres i grans avingudes)
Internet 

La publicitat online ha estat ràpida en la creació de noves formes publicitàries:

  • Banners, es situen normalment en posició horitzontal en la pàgina web o en l’espai reservat.
  • L’email màrqueting per correu electrònic: dirigit a l’adreça del públic per mantenir-lo informat, proposar-li ofertes i altres alternatives.
  • La web site o pàgina web: espai en la xarxa dissenyat per donar a conèixer l’empresa, les persones que la dirigeixen, els seus productes i serveis, les seves activitats, la seva filosofia...
  • L’anunci intersticial. Veritables espots de 5 a 10 segons de durada emesos en la pantalla de l’ordinador.
  • El ciberspot: espot creat per ordinador que, a diferència de l’intersticial, no es descarrega tot sol, ja que requereix la instal·lació d’un programa que en permet la visualització.
  • Altres formes intrusives són la finestra emergent, o pop-up window, que apareix sense avís, i el roadblock, que presenta un anunci en una pàgina web no sol·licitada; i l’anunci redaccional o advertorial, publicitat amb format de notícia i estil periodístic.
Altres 
  • Mòbils: També hi ha un negoci que s’enriqueix amb les trucades i missatges a mòbils com a fórmula per captar aspirants a un concurs, a baixar-se una melodia o a què un famós et feliciti o saludi amb la seva veu enllaunada.
  • Articles promocionals (bolígrafs, carpetes, samarretes); correus (revistes pròpies dels anunciants)
  • Product placement: consisteix a situar el producte, marca o missatge dins la programació, i no en els espais publicitaris (ex.: els actors d’una determinada sèrie apareixen consumint el producte que s’anuncia). L’avantatge per a l’anunciant és que evita el zapping.