4.1 La publicitat I: el missatge

La publicitat és l’instrument més important de comunicació comercial. La podem definir com una manera de comunicar alguna cosa a un conjunt de persones anomenada població objectiu, amb la finalitat d’informar i influenciar els comportaments de compra.

La tasca de creació publicitària és molt especialitzada, i per tant poques empreses dissenyen les seves pròpies campanyes publicitàries. Per això existeixen les agències de publicitat, empreses especialitzades formades per experts i equips de dissenyadors, tècnics en comunicació, psicòlegs, sociòlegs, economistes... que creen les campanyes de publicitat de moltes empreses.

El missatge publicitari

creïble: tot i que la finalitat de la publicitat és motivar el consumidor per a la compra, una manca de sinceritat pot provocar en el consumidor l’efecte contrari al sentir - se enganyat. clar: la claredat depèn del segment del mercat al qual s’adreça l’empresa. Així en un producte de gran consum el missatge haurà de ser prou senzill perquè sigui comprensible per a la majoria de la població.
original: per a cridar l’atenció, és convenient que el missatge destaqui alguna cosa innovadora i diferent de l’habitual.

El missatge publicitari és allò que es vol comunicar.

En general, el missatge ha de ser:

reiteratiu: la repetició del missatge afavoreix la seva efectivitat, ja que afavoreix la memorització per part del consumidor.
oportú: hi ha moments i llocs en els quals el missatge té més receptivitat, per exemple abans de Nadal o abans d’iniciar el curs escolar per a determinats productes com artic les de regals o articles escolars.

Moltes vegades, el missatge es resumeix en l’eslògan. Aquesta paraula prové de l’escocès sluagh ghairm , que significa “crit de guerra”, justament el que pretén l’eslògan, és a dir, no deixar indiferent a qui el sent.