3.1. Fixació de preus basada en la demanda

La demanda d’un producte depèn de molts factors com el nivell de renda i els gustos del consumidor, els preus dels béns relacionats amb el producte en consideració... però la variable fonamental de la que en depèn és el seu propi preu.

De fet, en Economia, la llei de la demanda estableix que quan més baix sigui el preu, més quantitat demandaran els consumidors i viceversa.

Llei de la demanda preu quantitat demandada

La intenció de l’empresa és maximitzar els ingressos, és a dir, el nombre d’unitats venudes multiplicat pel preu de venda. Això no necessàriament s’aconsegueix amb preus alts, ja que en aquestes circumstàncies la quantitat que demanden els consumidors serà baixa. Tampoc els preus baixos asseguren que l’augment consegüent de la demanda compensi la disminució del preu.

Aquestes consideracions obliguen a considerar el concepte d'elasticitat preu de la demanda.

L’elasticitat expressa el grau de resposta de la quantitat demandada davant variacions del preu. En altres paraules, relaciona el percentatge de variació de la quantitat demandada amb determinada variació percentual del preu.

La demanda d’un producte és elàstica si una variació percentual del preu origina una variació percentual major en la quantitat demandada. En aquest cas, els ingressos disminuiran si puja el preu, i augmentaran si en baixa.

Si la demanda d’un producte és inelàstica (o rígida), una variació percentual del preu origina una variació percentual menor en la quantitat demandada, de manera que els ingressos pujaran si puja el preu i viceversa.

ELASTICITAT I INGRESSOS Variacions de preu i quantitat demandada
Efecte sobre els ingressos

Demanda elàstica

% variació preu < % variació quantitat

el preu puja ---> la quantitat baixa un % major
disminució dels ingressos  
el preu baixa --> la quantitat puja un % major
augment dels ingressos  

Demanda inelàstica

% variació preu > % variació quantitat

el preu puja ---> la quantitat baixa un % menor
augment dels ingressos  
el preu baixa --> la quantitat puja un % menor disminució dels ingressos

La dificultat d’aquest mètode de fixació dels preus és que a la pràctica és molt difícil determinar la corba de demanda d’un producte (que estableix totes les relacions entre variació de preu i variació de quantitat) i a més en cada punt de la corba, el valor de la elasticitat pot ser diferent.

Així, la demanda d'un bé port ser elàstica quan el preu canvia de 4 a 5 i inelàstica quan canvia de 7 a 8.