2. El producte (product) com a element del màrqueting

La primera de les variables del marketing mix, que marca el desenvolupament de tots els altres elements, és el producte.

Si una empresa vol mantenir o incrementar la seva participació en el mercat, ha de disposar de productes que responguin adequadament a les necessitats dels consumidors.

Des de la perspectiva del màrqueting, el producte és la resposta que l’empresa dóna a les necessitats dels consumidors en forma d’objectes materials (o béns) o en forma de serveis.

Aquesta idea de producte ens permet diferenciar dos conceptes:

  • el producte tangible: el bé o servei com a element físic o servei concret (cotxe, rentadora)
  • el producte ampliat: inclou el producte tangible més els serveis concrets que l’empresa afegeix a aquest, i els valors simbòlics que el client considera avantatges d’aquell producte (garantia, servei postvenda, finançament...)

La idea del producte com a element de màrqueting serà la de producte diferenciat: es tracta de diferenciar el producte mitjançant els atributs del producte ampliat, de manera que el consumidor el pugui percebre com una cosa nova i diferent, per aconseguir crear un monopoli del seu producte dintre d'un mercat competitiu (competència monopolística).

Alguns d'aquests atributs diferenciadors són: el disseny, la qualitat, l'envàs, la marca, les opcions disponibles, el període de garantia, el servei postvenda...

La política de productes de l’empresa suposa la presa de decisions sobre:

  • decisions sobre l’estructura de l’oferta de productes que mantindrà l’empresa (àmplia, reduïda...)
  • decisions sobre la marca, el nom i el logotip identificatiu.
  • decisions sobre les característiques tècniques del producte, com la mida, composició, propietats, serveis addicionals...
  • decisions sobre la presentació del producte i el seu embolcall.

Aquestes decisions són de vital importància, ja que una vegada adoptades la seva modificació no és possible a curt termini i sense costos.