5.4 Elements de màrqueting

Les activitats de màrqueting d’una empresa es centren en quatre aspectes o elements que constitueixen el que s’anomena màrqueting total, mescla de màrqueting o marketing mix:

  • Producte
  • Preu
  • Promoció (o Comunicació)
  • Distribució.

El marketing mix també es conegut com a les 4P del màrqueting a causa de les inicials en anglès dels elements abans mencionats: product, price, promotion, placement.

Encara que els estudiarem amb deteniment en el proper tema, veiem ara una breu descripció d’aquests elements.

El producte (product)
L’empresa aconseguirà els seus objectius de vendes en la mesura que el seu producte s’adapti a les necessitats del consumidor i es diferenciï respecte dels productes de la competència. S’han de definir, per tant, les característiques que ha de reunir el producte per tal d’atendre el mercat o segment del mercat al qual s’adreça.
El preu (price) El preu del producte és, possiblement, l’element que més influeix en les vendes i que produeix sobre elles uns efectes més immediats. Els mercats actuals es caracteritzen per formes de competència en què les empreses disposen de cert marge per a fixar el preu del seu producte. Tanmateix, existeixen limitacions que es deriven també del propi entorn competitiu i de l’actitud dels consumidors.
La promoció o comunicació (promotion) Perquè el producte arribi a ser adquirit, cal dissenyar activitats de publicitat, promoció i relacions públiques per tal de donar-ne a conèixer l’existència, les característiques i les necessitats que satisfà i motivar així el consumidor a la seva compra.
La distribució (placement) Cal situar el producte de l’empresa a l'abast del consumidor en el lloc, moment i quantitat més adequats. La distribució és el conjunt d’activitats que permeten posar el producte, un cop elaborat, a la disposició del consumidor final: el disseny i la selecció del canal de distribució i el punt de venda, la determinació dels intermediaris que hi intervindran i la definició de la manera com es farà arribar.