Tema 5. La funció comercial i el màrqueting

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Economia de l'empresa I (Bloc 2) ~ gener 2020
Llibre: Tema 5. La funció comercial i el màrqueting
Imprès per: Usuari convidat
Data: diumenge, 12 de maig 2024, 07:00

Descripció

Tema 5. La funció comercial i el màrqueting

1. Introducció

En aquest tema analitzarem la funció i objectius del departament comercial de l'empresa, la relació de l'empresa amb el mercat i introduirem el concepte de màrqueting, deixant per al tema següent l'anàlisi dels seus elements.

2. La funció comercial

La majoria de les empreses desenvolupa la seva activitat en uns mercats caracteritzats per la intensa competència d’altres empreses que ofereixen productes molt similars, quan no iguals.

Per això, l’empresa ha de conèixer les característiques del mercat en el que opera i dissenyar i dur a terme activitats i accions que afavoreixin la venda del seu producte.

En aquest sentit, la funció comercial d’una empresa inclou tot el conjunt d’activitats necessàries per fer arribar al consumidor els béns i serveis produïts a l’empresa.

De les activitats comercials s’encarrega el departament o àrea comercial de l’empresa. Les funcions fonamentals de l’àrea comercial són:

Estudi del mercat: utilitzant diverses fonts d’informació i tècniques de recollida de dades, aquests estudis proporcionen a la direcció la informació necessària sobre:

o el mercat en què l’empresa desenvoluparà l’activitat comercial

o les motivacions i necessitats dels consumidors, de manera que les pugui satisfer millor que les empreses de la competència.

Fixació i aplicació d’estratègies per vendre a partir de les informacions obtingudes (polítiques de màrqueting), per exemple

o Productes que s’oferiran

o Preus que s’aplicaran

o Maneres de distribuir els productes

o Formes de comunicar-se amb el mercat

3. La relació de l'empresa amb el mercat

Les empreses comercialitzen els seus productes en el mercat.

S’entén per mercat, el conjunt d’activitats de compravenda d’un producte dutes a terme per dos subjectes econòmics, els oferents (venedors) i els demandants (compradors).

La relació de les empreses amb el mercat ha anat evolucionant al llarg del temps com podem observar en el següent quadre:

Evolució de la relació entre empresa i mercat
Finals del segle XIX i principis del XX Enfocament centrat en la producció Propi d’un moment en què existeix una gran demanda per part dels consumidors. Així, l’activitat central de l’empresa és la producció d’un producte força estàndard i la creació d’una xarxa de distribució que asseguri que el producte arriba al consumidor
Primer quart del segle XX Enfocament centrat en el producte A mesura que l’oferta augmenta, les empreses troben més competència, de manera que l’activitat es centra en la millora qualitativa del producte
Anys 60 del segle XX Enfocament centrat en les vendes L’oferta supera la demanda. Les empreses centren la seva atenció en augmentar les vendes amb estratègies agressives com ara promocions, descomptes... Així mateix es desenvolupa la creació de necessitats artificials
Enfocament actual Enfocament centrat en el màrqueting Conseqüència de l’increment de la competència. Les empreses han d’augmentar l’adaptació dels seus productes a uns consumidors cada vegada més exigents. També han de mantenir una estreta relació amb ells, de manera que puguin adaptar-se a les noves necessitats que van apareixent, sigui com a resultat de canvis demogràfics i tecnològics, o simplement de canvis en les preferències

3.1 Tipus de mercat

El tipus de mercat en què opera una empresa condiciona de manera determinant les activitats del departament comercial.

Existeixen diferents tipus de mercat que es poden classificar segons diversos criteris, els més habituals dels quals són:

Criteri Tipus de mercat Descripció Exemples
Característiques dels compradors Mercat de consum Productes de consum adquirits per compradors individuals o familiars: poden ser de consum immediat (es consumeixen en un o pocs usos) de consum durador (es consumeixen poc a poc amb l’ús) i de serveis (béns immaterials)

Consum immediat: alimentació

Consum durador: automòbils, electrodomèstics

Serveis: educació, sanitat

Mercat industrial Productes adquirits a empreses per incorporar-los al procés productiu

Fusta per a fàbriques de mobles

Peix per a fàbriques de conserves

Nombre de competidors Monopoli Existeix una única empresa que opera en el mercat

Empresa propietària d’una patent

Monopolis estatals com RENFE

Oligopoli Existeixen poques empreses que fabriquen o comercialitzen el mateix producte

Empreses de telefonia

Empreses del sector bancari

Competència monopolística Existeixen moltes empreses que ofereixen productes similars diferenciats per factors tals com la marca, el model, el disseny...

Empreses de sabatilles esportives

Empreses del sector de l’automòbil

Competència perfecta Nombroses empreses operen en el mercat oferint un producte homogeni, és a dir no diferenciable. Empreses l’activitat de les quals es basa en el sector primari: fruites, verdures...
Grau de novetat Primera mà Venda de productes nous, sense estrenar Roba, electrodomèstics...
Segona mà Comercialització de productes ja utilitzats Cotxes d’ocasió, pisos...
Àmbit geogràfic Local Mercats situats en una determinada localitat Serveis de taxi
Regional Situats en una zona més àmplia, sense arribar a constituir tot el territori d’un país Empreses de sectors molt diversos, com per exemple fabricants de cervesa, caixes d’estalvi...
Nacional Mercats que abasten tot l’àmbit territorial d’un país Empreses de ferrocarrils
Internacional Abasten diversos països Fàbriques d’automòbils

3.2 La posició de l'empresa en el mercat

Per valorar la posició que ocupa una empresa en el mercat és necessari conèixer la dimensió del mercat.

S'entén per dimensió del mercat (o demanda del mercat) la xifra de vendes d'un producte en un període determinat de totes les empreses que el comercialitzen.

La dimensió del mercat condiciona, doncs, les expectatives de les empeses d'assolir un volum alt de vendes.

Per mesurar la posició d'una determinada empresa en el mercat, es fa servir l’indicador anomenat quota de mercat, o percentatge que suposen les vendes d’una empresa sobre les vendes totals que efectuen totes les empreses d’un mercat determinat. Es calcula així

Altres indicadors

Cal tenir present també que quan parlem de mercats, podem fer-ho pensant en la situació actual o també en l’evolució futura.

Així, quan parlem de mercat actual ens referim al conjunt de persones, empreses i institucions que en l’actualitat són clients d’una empresa.


Mercat actual
: xifra de vendes que assoleix l’empresa en un moment determinat


Tanmateix, també cal considerar el mercat potencial de l’empresa, constituït per totes aquelles persones que poden arribar a ser consumidores en el futur si s’utilitzen les estratègies comercials adients.Comprèn:

  • els consumidors que actualment estan adquirint el producte a empreses de la competència
  • els consumidors que encara no coneixen el producte o no senten la necessitat d’adquirir-lo
  • els consumidors que, per motius de distribució insuficient, no tenen accés a l’adquisició del producte.


Mercat potencial
: màxim import de vendes que l’empresa pot assolir en un moment determinat

Finalment, ja que l'empresa es projecta en el futur, cal fer previsions de la seva evolució futur. En aquest sentit, s'entén per mercat tendencial el que, a partir d'estimacions contrastades, es pot esperar en el futur. 

3.3 La segmentació del mercat

És molt difícil que una empresa que vol vendre un producte en un mercat pugui respondre a les necessitats de tothom, ja què els consumidors no són homogenis i tenen necessitats i preferències diferents.

Cal doncs segmentar el mercat , és a dir, dividir-ho en grups homogenis de compradors, amb l’objectiu d’adoptar per a cada grup les estratègies comercials més adients. El procés de segmentació del mercat inclou les següents operacions:

  • definir els segments existents en el mercat, és a dir, identifica r els grups de compradors homogenis.
  • fixar els segments específics sobre els quals es vol actuar, valorant la importància de cada segment per a escollir aquell o aquells més interessants per als objectius de l’empresa.

Els criteris de segmentació del mercat són molt variats. Es poden agrupar així:

A la pràctica, les empreses solen utilitzar la segmentació multicriteri, que considera a la vegada diferents característiques del consumidor. Per exemple una agència de viatges pot adreçar-se a un segment format per consumidors d'alt poder adquisitiu, joves, solters i sense fills.

3.4 El posicionament del producte

Una vegada l’empresa ha triat el segment del mercat al que s’adreça el seu producte, ha de convèncer els consumidors perquè el comprin, i si pot ser, de manera habitual. En aquest sentit, el posicionament del producte pot ser un factor clau de l’èxit.

El posicionament consisteix a definir quines característiques es vol que el consumidor percebi del producte, de manera que el diferenciï de les marques de la competència i consideri que és la millor solució per satisfer les seves necessitats.

Hi ha diverses estratègies de posicionament, segons el segment de mercat i les característiques del producte:

Estratègies de posicionament

De tipus funcional:

Segons els beneficis que el producte ofereix al consumidor. Entre aquests es poden destacar aquells referits al preu, la qualitat o l’usuari

Segons el preu: associar el producte o la marca a un determinat nivell de preus.

Exemple: un hipermercat basa la seva estratègia a posicionar - se com el que ofereix els preus més barats, per davant d’altres consideracions com la varietat de productes oferts.

Segons la qualitat: associar el producte a un determinat estàndard de qualitat.

Exemple: un fabricant d’automòbils centra la seva estratègia perquè el consumidor percebi que els seus vehicles són els que tenen un nivell de qualitat més alt, per davant d’altres característiques com, fins i tot, el preu.

Segons el tipus d’usuari: es destaquen beneficis sobre qualitats valorades pels usuaris, com la salut o l’aspecte físic.

Exemple: un determinat xampú basa la seva campanya a fer que el consumidor el percebi com el que millor protegeix de l’aparició de la caspa, o de la caiguda del cabell.

De tipus simbòlic:

Són les associades a la pròpia imatge o a la identificació amb grups socials

Segons la imatge: associar el producte a característiques de la personalitat.

Exemple: una empresa tèxtil centra la seva estratègia perquè el consumidor percebi la seva marca com a pròpia de persones amb un estil de vida actiu, esportiu o dinàmic.

Segons la pertinença a un grup social: associar el producte a un determinat estatus social.

Exemple: un fabricant de rellotges basa la seva estratègia a ser percebut com a propi d’un elevat poder adquisitiu.

4. L'estudi de mercat

Per aconseguir uns bons resultats a l’hora de crear un producte i vendre’l no n’hi ha prou amb tenir intuïció, sinó que s’ha de fer una investigació o estudi de mercat.

Un estudi de mercat consisteix a recopilar, elaborar i analitzar informació sobre el mercat, centrat en l’entorn general, la competència i el consumidor.

4.1 Etapes de l'estudi de mercat

Definició d'objectius Cal establir quins aspectes en concret es volen examinar, donat que estudiar tots els aspectes del mercat seria molt car i lent.
Disseny de l'estudi Quines hipòtesis es pretenen demostrar, seleccionar les fonts d’informació, les tècniques d’observació, planificar els costos i la duració.
Recollida de dades Aplicar les tècniques d’observació escollides i recopilar la informació.
Classificació de les dades Organitzar, recomptar, tabular, estructurar, representar la informació recollida mitjançant tractament estadístic.
Anàlisi de les dades Es tracta d’estudiar la informació estructurada traient conclusions i comprovant si es compleixen les hipòtesis de partida.
Elaboració de l'informe Redacció i presentació de les conclusions i les propostes d’actuació.

4.2 Fonts de l'estudi de mercat

En la fase de disseny de l’estudi cal seleccionar les fonts d’informació i on i com la podem trobar.

Les diferents fonts d’informació utilitzables es poden classificar, segons el seu origen en:

  • fonts d’informació internes: les que es poden treure de dins de la mateixa empresa, bé de registres existents (registres comptables, bases de dades de clients o d’empreses de la competència) o bé del personal de l’empresa (informes dels venedors)
  • fonts d’informació externes: les que cal buscar-les fora de l’empresa (estudis d’empreses, bases de dades externes, censos, entrevistes...)

Les fonts d’informació també es poden classificar segons la novetat de les dades en:

  • fonts de dades primàries: fan referència a aquelles informacions específiques per a la investigació, és a dir, informació de primera mà no recollida ni obtinguda per a altres finalitats. Per exemple, els clients, els propis treballadors de l’empresa o la població en general.
  • fonts de dades secundàries: aquelles fonts ja existents que s’han reunit per a algun motiu diferent i que es fan servir en l’estudi del mercat. Per exemple, censos, estudis d’organismes i institucions, la pròpia comptabilitat de l’empresa.

4.3 Tècniques d'observació de la informació primària

Les principals tècniques d’observació de les dades primàries són l’enquesta, l’observació directa i l’experimentació.

- L’enquesta: es tracta de la tècnica més usual per a l’estudi del mercat. Consisteix en presentar a una persona o a un grup de persones una sèrie de preguntes (qüestionari) perquè les responguin. En alguns casos es pot accedir a tot el conjunt de la població objecte de l’estudi, però per raons de temps i de cost la majoria de les vegades l’abast de l’enquesta es centra en una mostra de la població.

Una mostra és una part representativa de la població objectiu escollida mitjançant tècniques estadístiques. Els resultats obtinguts de la mostra s’extrapolen a la resta de la població amb un cert marge d’error.

Els mètodes més usuals de realització de l’enquesta són:

Entrevista personal
avantatges En una entrevista personal existeix un contacte directe entre l’entrevistador i la persona a qui es realitza l’entrevista. És un mètode de gran eficàcia, per una sèrie de raons: Es pot obtenir informació força exacta i informació no verbal (forma de vestir, manera de parlar...) Es pot emprar material visual que es mostra a l’entrevistat
inconvenients És impossible no comunicar: l’entrevistador, amb la seva reacció a les respostes, o amb la manera de formular les preguntes, pot influir en les respostes de l’entrevistat Pot existir biaix d’elecció: l’entrevistador, a l’hora de fer l’enquesta, pot preferir fer - la a un determinat tipus de persona, evitar-ne d’altres, o anar a barris ben comunicats i equipats.
Entrevista telefònica
L’entrevista telefònica és un mètode força més barat que l’entrevista personal, ja que no implica costos de desplaçament de l’entrevistador. Com a inconvenients, cal assenyalar que l’entrevistador ha de guanyar-se la confiança de l'entrevistat en poc temps. Encara que s'hagi trucat a l'atzar, l'entrevistat sap que d'ell se'n coneix el nom, l'adreça i el número de telèfon, per la qual cosa no és una persona anònima com si se l’hagués entrevistat al carrer.
Enquesta per correu S’envia el qüestionari als individus que formen la mostra, juntament amb una carta on s’ explica l’objectiu de l’estudi i es demana col·laboració. A la carta s’hi sol adjuntar un sobre amb l’adreça de retorn i sense despeses d’enviament. És un mètode relativament barat, però té el desavantatge de que hi ha molta gent que no respon l’enquesta.
Enquesta per correu electrònic i web Es poden trobar en un lloc web perquè les omplin els visitants o bé s’envien a una determinada adreça de correu electrònic. Són ràpides i de baix cost, permeten accedir-hi des de qualsevol lloc del món i permeten utilitzar tot tipus d’elements multimèdia. Per contra, tenen una representativitat limitada, ja que els usuaris d’Internet encara tenen un perfil predominant (joves, de cert nivell cultural...)

Respecte del qüestionari, és evident que les preguntes dependran de les característiques de la població i del mètode escollit. Una entrevista personal, per exemple, admet un grau de complexitat més gran que una enquesta per correu. Tanmateix, en general cal evitar les preguntes:

  • llargues, complexes o poc precises.
  • dobles, és a dir, amb més d’un qüestionament.
  • que puguin vulnerar la intimitat de l’entrevistat o que introdueixin elements negatius.

- L’observació directa: consisteix en contemplar la conducta dels consumidors i treure’n conclusions. No hi ha preguntes ni preparació de l’observació perquè es pretén captar les conductes naturals i espontànies dels consumidors.

L’observació pot ser feta i registrada per mitjans personals (l’investigador va anotant el que veu fer a la persona observada), mecànics (comptadors o torns d’entrada) o fins i tot electrònics (càmeres de vídeo, circuits tancats de TV)

Un exemple d’aquesta tècnica, és l’estudi dels recorreguts que fan els clients dins d’un establiment, per tal d’identificar els llocs més i menys visitats.

- L’experimentació: consisteix en representar, a petita escala, una situació comercial de la que es vol treure una informació.

En una experimentació normalment s’estableix un grup de control representatiu del mercat general i un grup de prova. Al grup de control tots els paràmetres de l’estudi són constants (productes, preus, publicitat, tipus de client...). En el grup de prova, s’introdueix un canvi en un únic factor que es vol estudiar i, després d’un temps, es pot valorar com a incidit aquest canvi en les vendes del producte, comparant-les amb les vendes del grup de control.

És un sistema complicat i car, però que dóna bons resultats d’informació.

4.4 Contingut de l'estudi de mercat

 Ja hem dit abans que l'estudi de mercat consisteix a recopilar, elaborar i analitzar informació sobre el mercat, centrat en l’entorn general, la competència i el consumidor. Aquests tres aspectes constitueixen el contingut de l'estudi de mercat.

Anàlisi de l’entorn

Per a qualsevol estudi de mercat, és imprescindible conèixer l’entorn canviant que envolta l’empresa. De manera que s’analitzarà l’entorn legal (normatives sobre el producte, composició, etiquetatge, conservants autoritzats...), l’entorn tecnològic (coneixement de les tecnologies més eficients, per minimitzar costos i oferir un preu competitiu del producte), l’entorn social (modes, gustos, costums de la població) i l’entorn econòmic (la fase del cicle econòmic pot determinar l es decisions a prendre)

Anàlisi de la competència

Per saber quina posició tindrà l’empresa en el mercat, cal conèixer les característiques de la competència , és a dir, el conjunt d’empreses que fabriquen o comercialitzen, en un mateix mercat, el mateix producte. Els aspectes que convé conèixer dels competidors són:

  • el llistat i la localització dels competidors
  • les dades més rellevants: quotes de mercat, preus, proveïdors, presentació del producte, tecnologies que utilitzen, publicitat...

A partir de les dades recollides i comparant - les amb les pròpies, es poden determinar els punts forts i els punts febles de l’empresa, és a dir, en quins aspectes l’empresa presenta avantatges o desavantatges respecte els competidors.

Anàlisi del consumidor

És clar que el consumidor és el gran objectiu de l’activitat comercial i de l’estudi del mercat i, per tant, l’empresa ha de tenir informació sobre la seva manera de comportar-se.

La base de l’anàlisi del consumidor és que l’ésser humà, quan consumeix, està satisfent una necessitat. Ara bé, el seu comportament està condicionat per diferents factors:

  • condicionants macroeconòmics i socials. Aquests condicionants són molt nombrosos, però fàcilment observables. Existeixen condicionants econòmics (la inflació, el nivell d’atur, el tipus d’interès , l’evolució de la borsa...) i condicionants socials (els gustos, les modes, la forma de vida que redueix el temps disponible per comprar...) que influeixen en el comportament dels consumidors.

  • condicionants psicològics. En últim extrem, la decisió de compra és una decisió individual que obliga a estudiar els factors psicològics que fonamenten el procés de compra en un consumidor concret. En aquest context, es poden distingir els motius racionals i els motius emocionals.
motius racionals Els motius racionals ten en a veure amb la reflexió del comprador al voltant de les característiques del producte en ordre a la satisfacció de les seves necessitats pràctiques. Així, quan una persona vol adquirir un cotxe, compararà el preu I la qualitat de les diverses marques i considerarà la fiabilitat del servei postvenda, per exemple la disponibilitat de recanvis o la xarxa de concessionaris en una determinada àrea geogràfica, o bé la durada del període de garantia.
motius emocionals Existeixen motivacions de compra que tenen a veure amb l’obtenció d’un prestigi pel fet de ser - ne el propietari. Així entre dos cotxes amb prestacions similars, un comprador pot triar la marca que consideri de més prestigi, desvetlli l’admiració de la gent o signifiqui la seva pertinença a determinat estatus social.

El consumidor i la compra

Finalment, en l’anàlisi del consumidor s’ha de tenir en compte que hi ha tres figures respecte de la decisió de compra. De vegades totes tres poden coincidir en la mateixa persona, i en altres ocasions en persones diferents:

  • el prescriptor: és el professional que recomana el producte, l’opinió del qual és valorada pel consumidor.
  • el comprador: és la persona que compra el producte, per encàrrec o perquè el consumidor no té capacitat de compra.
  • el consumidor: és qui finalment satisfà un a necessitat amb el producte.

L’anàlisi d’aquestes figures determinarà les estratègies comercials dirigides a cadascuna d’elles.

5. El màrqueting

S’entén per màrqueting el conjunt d’activitats que desenvolupa una empresa centrades a satisfer les necessitats i els desitjos del consumidor per tal d’aconseguir un benefici per a l’empresa.

La importància del màrqueting és relativament recent. A partir dels anys 50 del segle XX es produeix un canvi substancial en les economies dels països més desenvolupats. El creixement econòmic i de la renda va propiciar l’accés de la majoria de la població al consum en massa. Les necessitats bàsiques es cobreixen i cada vegada és més difícil per a les empreses col·locar la producció.

La idea que un producte bo i de qualitat es ven sol desapareix. Un producte es ven si l’empresa es preocupa de saber com, quan i com el vol el consumidor, en fa una bona presentació i el dóna a conèixer àmpliament.

És per això que cada vegada més, les empreses dediquen més recursos a realitzar activitats de màrqueting. De fet, des del punt de vista macroeconòmic, hi ha una relació entre el desenvolupament socioeconòmic d’un país i el desenvolupament del màrqueting.

Objectius del màrqueting

De la definició anterior podem analitzar els dos objectius fonamentals:

  • Satisfer les necessitats del consumidor: resulta imprescindible conèixer les preferències de ls consumidor i els canvis que es produeixen tant en elles com en el propi mercat. D’això se n’encarrega el màrqueting estratègic.

El màrqueting estratègic és el conjunt d’activitats centrades a conèixer les necessitats del consumidor amb la finalitat d’assolir un avantatge competitiu.

Es tracta dels objectius que es volen assolir a llarg termini.

  • Obtenir beneficis per a l’empresa: la consecució de beneficis depèn de el volum de vendes i dels costos de producció i comercialització. Per tant, les activitats relacionades amb el màrqueting afecten al conjunt de l’empresa. Aquest és el camp del màrqueting operatiu.
El màrqueting operatiu és el conjunt d’activitats que comporten per a l’empresa el desenvolupament d’una determinada estratègia de vendes a curt termini, d’acord amb el que està planejat al màrqueting estratègic.

5.1 Principis del màrqueting

El bon èxit de les activitats del màrqueting exigeix que es segueixin els següents principis:

Importància del canvi tecnològic Les activitats de màrqueting han de tenir en compte que el consumidor disposa de nous suports de comunicació (internet, telefonia mòbil...) als quals l'empresa hi ha d'arribar.
Flexibilitat La rapidesa amb que es produeixen els canvis tecnològics exigeix que l'empresa hi respongui, i fins i tot s'hi avanci, amb la mateixa celeritat per situar el seu producte en el mercat abans que els de les empreses competidores.
Direccionalitat Donat que les activitats de màrqueting tenen un cost important, en general és convenient limitar el seu abast i dirigir-les a un determinat segment del mercat.
Relació a llarg termini
Atesa la dificultat d'aconseguir un nou client, l'empresa ha de fer l'esforç necessari per a conservar els clients. Per fer-ho ha de mantenir un flux de comunicació que permeti conèixer els possibles canvis en les seves preferències o les seves noves necessitats.
Orientació al client
Internet ha originat que el consumidor disposi d'una informació de l'oferta global de manera instantània (pensem en Amazon, per exemple). L'empresa ha d'investigar les necessitats i motivacions dels consumidors per oferir-los solucions per mitjà dels seus productes i serveis.
Codi ètic

Existeix entre la gent una certa percepció negativa en el sentit que el màrqueting té com a objectiu assolir vendes a qualsevol preu fins i tot per mitjà de l'engany o de la tendència a induir al consumidor a l'error.

Per això és aconsellable disposar d'un codi ètic per a les activitats de màrqueting. Aquest codi, segons l'Associació Americana de Màrqueting, ha de seguir, fomentar i practicar valors ètics fonamentals com la honestedat, la responsabilització davant les conseqüències de les decisions preses, el respecte a la dignitat humana i al medi ambient...

5.2 El pla de màrqueting

El pla de màrqueting és un document que descriu els objectius comercials, els programes d’acció, els recursos necessaris i el calendari en què es dura a terme cada acció. Aquest pla ha de seguir una sèrie d’etapes, cadascuna amb unes tasques concretes:

1. Anàlisi inicial de la situació:

Es tracta de determinar quina és la posició competitiva de l’empresa i de quins recursos, de tot tipus, disposa. Aquest anàlisi implica:

  • Anàlisi intern: determinar quins són els recursos interns humans, financers i físics de l’empresa.
  • Anàlisi extern: conèixer les característiques de l’entorn específic (nivell de competència existent, clients, proveïdors...) i de l’entorn general (factors demogràfics, econòmics, legals, tecnològics, socials, culturals, mediambiental s...)

Amb tota la informació es fa un anàlisi DAFO (acrònim de debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats) que permet relacionar els punts forts de l’empresa amb una oportunitat de negoci, alhora que evitar o intentar corregir les debilitats que suposin amenaces per a l’empresa.

2. Determinació dels objectius:

L’anàlisi de la situació permet establir els objectius que es pretén assolir durant la vigència del pla. Aquests objectius han de ser mesurables i realistes, i poden ser:

  • Objectius quantitatius: aconseguir determinat nivell de vendes, percentatge de beneficis, assoliment de determinada quota de mercat...
  • Objectius qualitatius: millorar la imatge, millora professional dels venedors, canvis de posicionament del producte...

3. Identificació d’estratègies:

Cal establir quines són les alternatives existents per aconseguir els objectius previstos, així com els avantatges i desavantatges de cadascuna d’elles.

4. Tria de l'alternativa adient i elaboració del pla d’acció:

Una vegada triada l'alternativa més adient, cal establir les accions concretes de màrqueting que es duran a terme sobre els diferents elements del màrqueting durant la vigència del pla, per exemple:

  • Llançament d’un nou producte o eliminació d’un d’antic...
  • Revisió del preus actuals o canvis en la política de descomptes...
  • Llançament d’una campanya publicitària a la TV...
  • Modificar els canals de distribució per millorar els terminis de lliurament...

5. Mètodes de control:

Finalment, s’ha d’establir com controlar els resultats conforme es va aplicant el pla d’acció per saber el grau de compliment dels objectius, detectar errades i aplicar mesures correctores de manera immediata.

5.3 Estratègies de màrqueting

Les estratègies de màrqueting que s'adoptin han de ser prou flexibles per poder adaptar-se als canvis i els imprevistos que es puguin produir. Existeixen diferents tipus d'estratègia que es poden classificar en:

a) Estratègies competitives

Són les que es relacionen amb la posició relativa de l'empresa en el mercat. Segons Philip Kotler, fundador de KMG (Kotler Marketing Group) i considerat el pare del màrqueting modern, podem distingir:

ESTRATÈGIA en què consisteix
exemple
Líder Es dóna quan l'empresa ocupa el lideratge en el mercat. Llavors pot defensar la seva quota de mercat, ampliar-la...
Microsoft llança al mercat una nova versió actualitzada de Windows.
Reptador Quan una empresa que ocupa una posició secundària en el mercat, decideix augmentar la seva quota de mercat a costa d'empreses competidores o fins i tot de l'empresa líder.
Sony (3a empresa per vendes del sector fabricants de TV) decideix llançar un nou model que competeixi amb els de Samsung (empresa líder)
Seguidor

Quan una empresa segueix al líder per oferir un producte similar però de diferent qualitat o bé a preus més baixos.

Una vegada conegut un producte nou de Häagen Dasz (líder del sector gelats), una empresa competidora en fa un de semblant però d'una qualitat menor, encara que amb un preu més baix, per a consumidors amb menor poder adquisitiu.
Especialista En aquest cas l'empresa s'especialitza en segments del mercat no atesos per l'empresa líder perquè ni li semblen rendibles.
Una empresa local de programari informàtic s'especialitza en el disseny de programes per a la gestió administrativa i comptable de petits taller de reparació de l'automòbil.

b) Estratègies de fidelització

L'objectiu d'aquestes estratègies és la conservació del client, donant-li prou motivacions perquè continuï comprant els productes de l'empresa.

Encara que el que més influeix en la fidelització del client és l'adequació del producte a les seves expectatives, també hi ha estratègies específiques com:

  • ús de targetes per a clients habituals amb la possibilitat de finançar la compra en condicions avantatjoses
  • promocions i sortejos per a clients
  • plans de punts acumulables

c) Estratègies genèriques

Segons Michael Porter, reconegut expert nord-americà en gestió empresarial, podem distingir:

ESTRATÈGIA en què consisteix
en quins productes es fa servir
avantatges i inconvenients
Lideratge en costos

L'empresa orienta la producció de manera que el principal argument de venda sigui el preu.

Per això s'han de controlar estretament els costos de producció.

Productes de gran consum i baix cost, com gammes baixes de roba, electrodomèstics, alimentació...

Avantatges: Dificulta l'entrada en el mercat de nous competidors i productes substitutius.

Inconvenients:

  • Per a fabricar grans quantitats i obtenir economies d'escala calen grans inversions que no estan a l'abast de moltes empreses.
  • Les tecnologies de baix cost solen ser limitades.
  • Hi ha una forta competència de països amb baixos costos salarials.
Diferenciació

Es tracta de singularitzar el producte de l'empresa de manera que el consumidor el percebi com a substancialment diferent.

Els principals instruments diferenciadors són:

  • la imatge de marca
  • la innovació tecnològica
  • els serveis associats al producte, com el servei post venda, per exemple.
Estratègia molt freqüent pròpia dels mercats de competència monopolística: automòbils, roba, sabates esportives, electrodomèstics...

Avantatges: Permet dissenyar productes adaptats al client, de manera que aquest estigui disposat a pagar un preu superior al de un producte genèric.

Inconvenients:

  • Si el diferencial de preu és molt gran potser el client acabi per optar pel producte genèric.
  • Hi ha el risc que el mercat no sigui prou gran perquè el producte sigui rendible.
Especialització

L'empresa s'adreça a un segment concret del mercat, focalitzant-hi tot l'esforç comercial.

Productes adreçats a un públic molt específic, sovint d'un molt alt poder adquisitiu: cotxes esportius, joies...

Avantatges: Hi ha marge per fixar preus alts gràcies a la forta fidelització del consumidor. Això dificulta l'entrada de competidors i/o de productes substitutius.

Inconvenients:

  • Mantenir la imatge d'exclusivitat dificulta obtenir una gran participació en el mercat.
  • Els preus alts atrauen els imitadors i falsificadors.

5.4 Elements de màrqueting

Les activitats de màrqueting d’una empresa es centren en quatre aspectes o elements que constitueixen el que s’anomena màrqueting total, mescla de màrqueting o marketing mix:

  • Producte
  • Preu
  • Promoció (o Comunicació)
  • Distribució.

El marketing mix també es conegut com a les 4P del màrqueting a causa de les inicials en anglès dels elements abans mencionats: product, price, promotion, placement.

Encara que els estudiarem amb deteniment en el proper tema, veiem ara una breu descripció d’aquests elements.

El producte (product)
L’empresa aconseguirà els seus objectius de vendes en la mesura que el seu producte s’adapti a les necessitats del consumidor i es diferenciï respecte dels productes de la competència. S’han de definir, per tant, les característiques que ha de reunir el producte per tal d’atendre el mercat o segment del mercat al qual s’adreça.
El preu (price) El preu del producte és, possiblement, l’element que més influeix en les vendes i que produeix sobre elles uns efectes més immediats. Els mercats actuals es caracteritzen per formes de competència en què les empreses disposen de cert marge per a fixar el preu del seu producte. Tanmateix, existeixen limitacions que es deriven també del propi entorn competitiu i de l’actitud dels consumidors.
La promoció o comunicació (promotion) Perquè el producte arribi a ser adquirit, cal dissenyar activitats de publicitat, promoció i relacions públiques per tal de donar-ne a conèixer l’existència, les característiques i les necessitats que satisfà i motivar així el consumidor a la seva compra.
La distribució (placement) Cal situar el producte de l’empresa a l'abast del consumidor en el lloc, moment i quantitat més adequats. La distribució és el conjunt d’activitats que permeten posar el producte, un cop elaborat, a la disposició del consumidor final: el disseny i la selecció del canal de distribució i el punt de venda, la determinació dels intermediaris que hi intervindran i la definició de la manera com es farà arribar.