5. El màrqueting

S’entén per màrqueting el conjunt d’activitats que desenvolupa una empresa centrades a satisfer les necessitats i els desitjos del consumidor per tal d’aconseguir un benefici per a l’empresa.

La importància del màrqueting és relativament recent. A partir dels anys 50 del segle XX es produeix un canvi substancial en les economies dels països més desenvolupats. El creixement econòmic i de la renda va propiciar l’accés de la majoria de la població al consum en massa. Les necessitats bàsiques es cobreixen i cada vegada és més difícil per a les empreses col·locar la producció.

La idea que un producte bo i de qualitat es ven sol desapareix. Un producte es ven si l’empresa es preocupa de saber com, quan i com el vol el consumidor, en fa una bona presentació i el dóna a conèixer àmpliament.

És per això que cada vegada més, les empreses dediquen més recursos a realitzar activitats de màrqueting. De fet, des del punt de vista macroeconòmic, hi ha una relació entre el desenvolupament socioeconòmic d’un país i el desenvolupament del màrqueting.

Objectius del màrqueting

De la definició anterior podem analitzar els dos objectius fonamentals:

  • Satisfer les necessitats del consumidor: resulta imprescindible conèixer les preferències de ls consumidor i els canvis que es produeixen tant en elles com en el propi mercat. D’això se n’encarrega el màrqueting estratègic.

El màrqueting estratègic és el conjunt d’activitats centrades a conèixer les necessitats del consumidor amb la finalitat d’assolir un avantatge competitiu.

Es tracta dels objectius que es volen assolir a llarg termini.

  • Obtenir beneficis per a l’empresa: la consecució de beneficis depèn de el volum de vendes i dels costos de producció i comercialització. Per tant, les activitats relacionades amb el màrqueting afecten al conjunt de l’empresa. Aquest és el camp del màrqueting operatiu.
El màrqueting operatiu és el conjunt d’activitats que comporten per a l’empresa el desenvolupament d’una determinada estratègia de vendes a curt termini, d’acord amb el que està planejat al màrqueting estratègic.