2. La funció comercial

La majoria de les empreses desenvolupa la seva activitat en uns mercats caracteritzats per la intensa competència d’altres empreses que ofereixen productes molt similars, quan no iguals.

Per això, l’empresa ha de conèixer les característiques del mercat en el que opera i dissenyar i dur a terme activitats i accions que afavoreixin la venda del seu producte.

En aquest sentit, la funció comercial d’una empresa inclou tot el conjunt d’activitats necessàries per fer arribar al consumidor els béns i serveis produïts a l’empresa.

De les activitats comercials s’encarrega el departament o àrea comercial de l’empresa. Les funcions fonamentals de l’àrea comercial són:

Estudi del mercat: utilitzant diverses fonts d’informació i tècniques de recollida de dades, aquests estudis proporcionen a la direcció la informació necessària sobre:

o el mercat en què l’empresa desenvoluparà l’activitat comercial

o les motivacions i necessitats dels consumidors, de manera que les pugui satisfer millor que les empreses de la competència.

Fixació i aplicació d’estratègies per vendre a partir de les informacions obtingudes (polítiques de màrqueting), per exemple

o Productes que s’oferiran

o Preus que s’aplicaran

o Maneres de distribuir els productes

o Formes de comunicar-se amb el mercat