3.1 La necessitat dels estocs d'existències

Magatzem és l’espai físic destinat a contenir existències de materials i estoc és la quantitat d’aquests materials que hi ha al magatzem en un moment donat.

Les empreses necessiten mantenir un determinat nivell d’estocs als seus magatzems perquè aquests compleixen un seguit de funcions com: 

a) Donen seguretat davant la incertesa en l’aprovisionament i en les vendes

Respecte de l’aprovisionament perquè si un proveïdor triga més temps de l’acordat per lliurar unes primeres matèries, com que la producció no es pot aturar, l’empresa haurà d’utilitzar l’estoc d’existències disponible al magatzem.

Les vendes d’una empresa són incertes ja que no es pot preveure exactament la demanda del clients. En aquest cas, les existències de productes acabats poden fer front a comandes inesperades dels clients ja que un client insatisfet sol passar-se a la competència.

Quan no es disposen de primeres matèries per abastir la producció o de productes acabats per realitzar una venda es produeix el que s’anomena ruptura d’estocs.

b) Diferencien la producció i la distribució en els casos de demanda molt estacional: un fabricant de samarretes té la major part de la demanda als mesos d’estiu, per tant durant la resta de l’any fabrica i incrementa els estocs per poder-se dedicar a la distribució quan arribin els mesos de calor.

c) Aprofiten economies d’escala, per exemple amb la compra de primeres matèries als proveïdors en grans quantitats, amb descomptes per quantitat i menors costos de transport i de transacció: així es contribueix a reduir el cost total dels productes.

d) Donen protecció contra la inflació i la variabilitat dels preus: amb les existències es poden reduir, com a mínim temporalment, els efectes negatius de la inflació sobre els costos de l’empresa, adquirint i emmagatzemant materials quan els preus encara no han pujat massa.

En general, es pot dir que les existències de l’empresa permeten compatibilitzar els ritmes de compres, producció i vendes, i suavitzar-ne les diferències. Així, pot aprofitar millor les oportunitats de negoci i pot reduir l’efecte negatiu de les amenaces (inflació, increment inesperat de la demanda, incompliment dels terminis de lliurament...). En definitiva, les existències són necessàries perquè aporten flexibilitat a les operacions de l’empresa i faciliten la gestió d’aprovisionament.