7. Producció i medi ambient

Les activitats productives poden provocar externalitats negatives sobre el medi ambient. La viabilitat mateixa del nostre hàbitat depèn de que les empreses es responsabilitzin de que la seva activitat productiva es dugui a terme respectant els dos principis bàsics de la gestió mediambiental:

1. Produir sense contaminar

Les activitats que intenten contemplar el respecte pel medi ambient en el món de l’empresa es concreten en el que s’ha anomenat la producció neta.

La producció neta té com a objectiu reduir els riscos per a l’ésser humà i el medi ambient i comprèn:

el disseny del producte la seva elaboració el tipus d’energia que s’utilitza el reciclatge dels materials que el componen un cop ha finalitzat la seva vida útil

 

2. Contribuir a no esgotar els recursos naturals (producció sostenible)

Perquè la producció sigui sostenible:

  • cada recurs renovable no s'haurà d'utilitzar a un ritme superior al de la seva generació
  • cada recurs no renovable no s'haurà d'aprofitar a més velocitat de la necessària per a substituir-lo per un altre recurs alternatiu
  • cap contaminant no podrà produir-se a un ritme superior al que pugui ser reciclat o neutralitzat pel medi ambient

L'adopció de sistemes de gestió mediambiental per part de les empreses implica un esforç organitzatiu i un canvi de mentalitat empresarial que no és fàcil d'aconseguir. De qualsevol manera la incorporació de la gestió mediambiental a l’empresa és veu impulsada pels següents factors:

La normativa: la legislació és cada vegada més restrictiva i inclou una creixent responsabilitat civil, penal i administrativa dels incompliments de la normativa mediambiental. També estableix uns incentius fiscals per a les empreses que realitzen inversions en la protecció del medi ambient.

La pressió social: les actuacions que originen el deteriorament del medi ambient perjudiquen la imatge de l’empresa que les duu a terme i això es tradueix en greus perjudicis econòmics.

Aspectes econòmics: l’atenció al medi ambient pot contribuir a incrementar i enriquir els avantatges competitius de l’empresa. També la incorporació de tecnologies respectuoses amb el medi ambient pot suposar disminucions de costos relacionats amb millores en el control de materials i aprofitament dels residus, reduccions de primes d'assegurances per risc ambiental, estalvi de sancions per infraccions...

L’ètica empresarial: els propis empresaris han d'assumir valors ètics i de consciència mediambiental que incorporin com a objectius de l’empresa la reducció dels perjudicis contra el medi ambient i la utilització racional dels recursos.