6. La qualitat com a objectiu de la producció

La qualitat del producte és un objectiu estratègic important, més encara en un entorn de forta competència.

S’entén per qualitat d’un producte el conjunt de característiques que el defineixen i que conformen la seva adequació a l’ús al qual serà destinat.

Implantar un sistema de gestió de la qualitat és un procés que requereix:

Identificar els elements rellevants que caracteritzen la qualitat d’un producte en concret

Assignar un sistema objectiu de mesura de la qualitat

Determinar l’estàndard de qualitat que es pretén assolir
Implantar sistemes de control de la qualitat
Controlar i identificar les causes que provoquen una qualitat inadequada


En l'actualitat, la qualitat és un concepte que s'aplica no només al producte sinó a tots els àmbits de l'activitat empresarial.

En aquest sentit, hi ha diversos sistemes de gestió de la qualitat a l'empresa entre els quals destaca el Sistema de Gestió de la Qualitat Total o TQM.

El TQM (Total Quality Management) és un estil de direcció global de l’empresa centrat en la qualitat i basat en la participació de tots els seus membres i orientat a una rendibilitat a llarg termini, a través de la satisfacció del client i proporcionant beneficis a tots els membres de l’organització i de la societat.

La implantació del sistema TQM comporta canvis organitzatius i costos suplementaris per a l’empresa, com ara:

  • Costos de prevenció: els derivats de la planificació de la qualitat, determinació del manual de qualitat i els costos de formació i de motivació del personal implicat.
  • Costos d’avaluació: derivats de l’observació i anàlisi de les característiques que determinen la qualitat, per després poder comprovar-la i assegurar-la.
  • Costos d’errades: són els costos interns deguts a la resolució de problemes interns de la qualitat, i els costos externs deguts a devolucions de clients per les garanties atorgades.

Però els beneficis que se’n aconsegueixen amb la qualitat són molt grans. Entre els més importants podem destacar la minimització de costos, la fidelitat dels clients i la conversió en una eina de màrqueting

Minimització dels costos Fidelitat dels clients Conversió en una eina de màrqueting
És millor prevenir l’aparició d’un defecte que reparar-lo. Tot el que es faci per prevenir un error evitarà més tard una despesa en la seva correcció. La major part dels clients no es queixa si apareix un defecte, sinó que simplement canvia de companyia i es passa a la competència. Si la qualitat no implica costos superiors, serà possible oferir un millor producte al client i a preus competitius.