5.4 Les gràfiques GANTT

Aquest mètode es basa en la representació de les activitats en funció del temps en uns eixos de coordenades:

  • En l’eix d’ordenades es situen les activitats
  • En el d'abscisses es representen els temps d’execució
  • La durada de cada activitat es representa en barres horitzontals proporcionals a la durada total
  • Amb una línia vertical representem el temps transcorregut. D’aquesta manera podem comprovar si l’execució del projecte avança segons el que estava previst
Aquesta seria la gràfica GANTT de l’exemple de CLIMAFRET, on la línia vertical ens indica que ja han transcorregut 12 dies des de l’inici del projecte:
activitat ja acabada     activitat no acabada
 

Observeu que:

- L'última activitat en acabar (la I) determina la durada mínima del projecte, 23 dies a l'exemple.

- Si una barra està ombrejada en vermell a partir de la línia discontínua, indica que es tracta d’una activitat que s’ha finalitzat en un temps anterior al previst. És el cas de la barra corresponent a l'activitat E, que hauria d'haver-se acabat el dia 13 i es troba completada ja el dia 12.

- Si una barra té un tram ombrejat en verd abans de la línia discontínua, indica que existeix un retard. En el cas de l'activitat G, per exemple, hi ha un retard d’un dia, ja que hauria d'haver-se començat el dia 11. Ara bé, en el cas d’aquesta activitat no es compromet la durada del projecte encara que existeixi un retard, ja que no forma part del camí crític.

- La situació de les barres corresponents a les activitats B i C, representa que ambdues estan complint els terminis previstos. Just el dia 12 acaba l'activitat B i comença la C.