3. La planificació de la producció

Per aconseguir els objectius proposats per la direcció de la producció, s’ha de desenvolupar un sistema complet de planificació de la producció. Aquest, ha de determinar els processos i les decisions que es volen realitzar en el futur.

Aquesta planificació s’estructura en un conjunt de fases que comencen en el llarg termini amb especificacions generals i finalitzen en el curt termini amb especificacions concretes.

En aquest sentit, podem considerar tres nivells de planificació:

  • Pla estratègic de l’empresa: Previsió genèrica a llarg termini sobre els objectius de l’empresa, la capacitat productiva necessària i els plans d’inversió per a la producció. Es determinen qüestions com la localització de l’empresa i la seva capacitat productiva màxima.

  • Pla mestre de producció: Es consideren qüestions com les possibles variacions de la demanda i els costos dels factors productius. S’estructuren les necessitats que es donaran en l’àrea de producció per exemple necessitats de materials o de mà d’obra.

  • Programació de la producció: Determinació de les ordres de producció a curt termini. Es defineixen les tasques concretes que es faran o la distribució de recursos entre els diversos productes o els diferents projectes de l’empresa.

Aquest sistema de planificació s’hauria de complementar amb un sistema de control en dos àmbits:

- Control operatiu de la producció: regulació de la programació de la producció amb relació a l’adaptació a canvis o amb la correcció del sistema.

- Control econòmic de la producció: vigilància i estudi dels costos de la producció, de la seva desviació en termes econòmics i de les conseqüències sobre l’estructura financera de l’empresa.