2. Objectius de la direcció de la producció

Objectiu En què consisteix

Productivitat

Assoliment de la màxima producció amb l’ús de la mínima quantitat de factors. La productivitat dependrà de la tecnologia que l’empresa utilitzi, que haurà de ser eficaç i eficient.

Qualitat

L’obtenció d’un estàndard de qualitat alt és un objectiu cada cop més important. La qualitat fa referència a un ventall molt ampli d’aspectes, que va des del producte fins al mateix procés productiu.

Fiabilitat

Cal que el sistema de producció no pateixi interrupcions imprevistes, per tal que es pugui atendre la demanda. La fiabilitat en la producció comprèn diversos aspectes, com per exemple la gestió dels inventaris.

Adaptabilitat

Els canvis en l’entorn fan variar les condicions en les quals l’empresa desenvolupa la seva activitat. L’empresa ha de disposar de la capacitat d’adaptació necessària per a fer-hi front, per exemple, a un augment de la demanda.

Medi ambient

El procés productiu ha de ser respectuós amb el medi ambient. La direcció de la producció ha de vetllar per l'assoliment d'aquest objectiu, no només pel compliment de la legislació mediambiental, sinó per pròpia conscienciació.

Hi ha tota una sèrie de factors determinants o limitadors que la direcció de la producció ha de considerar per prendre decisions sobre la producció amb la finalitat de l'assoliment d'aquests objectius. Els principals són:

- La localització i la capacitat productiva (dimensió) de l’empresa

- La tecnologia existent

- El cost dels factors productius que utilitza l’empresa

- Les característiques del mercat al que es dirigeix el producte, pel que fa a la quantitat i la qualitat que pot absorbir

- Aspectes mediambientals: legislació, preferències dels consumidors...

- Els canvis que es produeixen en l’entorn: variacions en els nivells dels impostos, marxa del conjunt de l’economia del país....