6. Costos directes i costos indirectes

La classificació dels costos en fixos i variables no facilita la tasca d’assignar els costos als diferents productes en el cas habitual en què l’empresa produeixi diversos productes.

Els mètodes actuals de costos distingeixen entre costos directes i costos indirectes.

Costos directes: són els costos directament associats a la producció i que per tant es poden assignar concretament i sense cap dubte a cada producte.

Costos indirectes: són aquells costos que són comuns a una sèrie de diferents productes ja que afecten de manera general al procés productiu. No es poden assignar directament a un producte i per tant l'empresa ha d'arbitrar algun criteri subjectiu d’assignació.

Per exemple, si una empresa produeix diferents models d'un producte, els costos directes serien les matèries primeres i altres materials, l’energia utilitzada directament en la producció, els salaris dels treballadors de la planta de producció (mà d’obra directa).

Els costos indirectes serien el lloguer dels locals, els salaris del personal d’oficines (mà d’obra indirecta), l’energia no utilitzada directament en la producció, les despeses de comercialització....

mà d'obra directa

mà d'obra indirecta

En aquests casos, s'ha de seguir algun sistema  que permeti a l'empresa determinar qüestions com:

  • quant costa fabricar cada producte?

  • hi ha algun producte amb el qual es perden diners?

  • quin és el producte amb què s'obtenen més beneficis?

Per respondre aquestes qüestions i altres de similars s'utilitzen fonamentalment dos sistemes, el direct-costing i el full-costing