5.3 Produir o comprar?

Una de les decisions que pot prendre l’empresa a partir de l’estudi dels costos, és la de considerar si li resulta més avantatjós fabricar un component o part del producte, o comprar aquest material ja elaborat a una altra empresa.

Quan l’empresa productora decideix comprar, encarregar o contractar un bé intermedi, una fase d’un procés de producció, o un servei complementari a un agent extern, es parla de subcontractació, externalització o outsourcing.

Per prendre la decisió, l’empresa ha de comparar el cost de comprar un component o un servei a una altra empresa amb el cost de produir-lo o prestar-lo ella mateixa. Com a ajuda, es pot recórrer a la fórmula del llindar de rendibilitat però substituint el preu de venda pel preu d'adquisició del component o servei extern (Pc).

text fi text text negreta Q =  fi text fracció numerador negreta CF entre denominador negreta Pc negreta espai negreta menys negreta espai negreta CVMi fi fracció

Aquesta expressió rep el nom de llindar de producció: Si l'empresa necessita quantitats inferiors a Q, convindrà externalitzar la producció. Si necessita quantitats superiors a Q serà més convenient produir ella mateixa.