5.1 Les decisions de producció

El coneixement dels costos d'una empresa permet prendre decisions sobre la conveniència o no de produir més quantitat, i fins i tot de produir encara que sigui amb pèrdues o deixar de produir, sempre amb l’objectiu d'obtenir el benefici més gran possible.

Pensem, però, que a vegades el benefici es maximitza quan es minimitzen les pèrdues.

Aquest anàlisi és aplicable només al curt termini. Lògicament, si a llarg termini es tenen pèrdues el millor seria retirar-se de la producció i tancar l’empresa.

Els elements que ens permeten prendre les decisions adequades són d’una banda el preu de venda (que representa l’ingrés per unitat) i d’altra els diferents tipus de costos unitaris.

Les conclusions queden reflectides a la següent taula:

Què comparem?

Conseqüència

Explicació

Preu > CTMi

L'empresa obté beneficis

L’ingrés que s’obté de la venda d’una unitat produïda és major que el cost total de produir-la. En conseqüència l’empresa tindrà beneficis ja què els ingressos totals seran també majors que els costos totals.

Preu < CTMi

L'empresa té pèrdues

Produir una unitat costa més que el que s’obté amb la seva venda. Els ingressos totals seran menors que els costos totals i l’empresa tindrà pèrdues.

Preu < CTMi 
però
Preu > CVMi

L’empresa té pèrdues, però convé continuar produint per minimitzar-les

L’empresa té pèrdues, però és millor continuar produint a curt termini, perquè les pèrdues són menors que els costos fixos que continuaria tenint encara que deixés de produir.

És millor continuar produint, encara que sigui amb pèrdues, ja que com a mínim es cobreixen els costos variables i una part dels costos fixos. Si deixés de produir hauria de suportar la totalitat dels costos fixos i les pèrdues encara serien majors.

Preu < CTMi 
i
Preu < CVMi

L’empresa té pèrdues i convé deixar de produir per minimitzar-les

L’empresa té pèrdues i és millor deixar de produir, perquè les pèrdues són majors que els costos fixos perquè no es cobreixen ni els costos variables.

És millor deixar de produir ja què com no es cobreixen els costos variables ni els costos fixos, si deixa de produir només haurà de suportar els costos fixos, minimitzant les pèrdues.

Preu > CMa

L’empresa augmentarà els beneficis si produeix més unitats

Cal augmentar la producció per augmentar els beneficis, ja que l’última unitat produïda genera més ingressos (el preu de venda) que costos (el cost marginal que, recordem, és el cost de l’última unitat produïda) i per tant augmenten els beneficis.

Preu < CMa

L’empresa augmentarà els beneficis si produeix menys unitats

Cal disminuir la producció per augmentar els beneficis, ja que l’última unitat produïda genera més costos que ingressos i per tant augmenten els beneficis si es deixa de produir aquesta última unitat.