3. Tipus de costos

Els costos als que ha de fer front una empresa per desenvolupar la seva activitat productiva es poden classificar segons molts diferents criteris. Aquests són els més importants:

a) Segons la naturalesa del cost:

  • consum de materials: matèries primeres, envasos, embalatges...Cal dir que el cost dels materials inclou, a més del preu d'adquisició, tots els costos addicionals per disposar dels productes, com ara els costos de transport.

  • serveis exteriors: es tracta de serveis adquirits a altres empreses, com telefonia, subministraments d'energia, reparacions, publicitat, assessories diverses...

  • personal: sous i salaris dels treballadors, quotes a la Seguretat Social, formació dels personal...

  • amortitzacions: consum dels béns d'inversió (edificis, vehicles, maquinària...) de manera progressiva al llarg de la seva vida útil.

  • costos financers: interessos de préstecs i de compres amb pagament ajornat.

  • altres de naturalesa molt diversa, com impostos, per exemple.

b) Segons el moment de referència del càlcul:

  • costos reals o històrics: es tracta de l'estudi dels costos que s'han produït realment en determinat període de temps, són costos coneguts.

  • costos futurs o estàndards: es tracta de treballar amb costos previstos i analitzar posteriorment, si és el cas, les causes per les que s'han produït desviacions entre les previsions i la realitat.  

c) Segons el cost de l'alternativa no triada: el cost d'oportunitat

  • En l'anàlisi econòmic dels costos, és molt important considerar el cost que suposa renunciar a una alternativa per triar-ne una altra. Aquest cost s'anomena cost d'oportunitat.

    Imagineu un empresari que aporta al seu negoci 100.000 € i un local de la seva propietat i que el primer any la seva empresa ha obtingut uns beneficis de 7.000 €. Un anàlisi correcte dels seus costos hauria d'incloure el rendiment que ha deixat d'obtenir al triar cedir a la seva empresa els diners i el local.

    Si considerem que si hagués invertit els diners en un banc podria haver guanyat 6.000 € d'interessos i que si hagués llogat el local a una altra empresa hauria guanyat 12.000 €, en realitat el seu negoci no hauria tingut beneficis, sinó pèrdues d'11.000 € (podria haver guanyat 18.000 € i només ha guanyat 7.000)

d) Segons la relació amb el volum de producció:

  • costos fixos: són independents del volum de producció. S'han de suportar encara que no es produeixi res, per exemple el lloguer del local.

  • costos variables: depenen del volum de producció. No existeixen si no es produeix cap unitat, però van augmentant conforme augmenten les unitats produïdes, per exemple les matèries primeres.

e) Segons la relació amb l'elaboració del producte:

  • costos directes: són aquells que poden assignar-se sense cap dubte a la producció d'un determinat producte. Si una empresa produeix cadires de fusta i cadires d'alumini, el consum de fusta (matèria primera) és sens dubte assignable a la producció de cadires de fusta.

  • costos indirectes: es tracta d'aquells costos que no es poden identificar clarament amb un producte en concret. A l'exemple de la fàbrica de cadires, la neteja de la fàbrica o el lloguer del local serien costos indirectes. L'empresa haurà d'arbitrar algun sistema de repartiment que permeti calcular-ne la part que correspon a cada producte