2. El concepte de cost

Ja hem vist al tema anterior que per mesurar l’eficiència econòmica del sistema productiu, cal disposar del valor monetari dels factors consumits: Això suposa estudiar els costos de l’empresa.

El cost és la valoració econòmica dels factors consumits en el procés productiu.

Per a la consideració de "cost" no basta l'adquisició d'un factor productiu, sinó que s'ha de donar que el factor comprat sigui consumit en la producció. No s’ha de confondre per tant import de la compra de factors amb cost, perquè no tots els factors comprats s’incorporen immediatament al procés de producció:


Hi ha compres de factors que es consumeixen immediatament perquè no es poden emmagatzemar (consum elèctric, consum telefònic, aigua...). En aquests casos valor de la compra i cost coincideixen.

Hi ha compres de factors que es poden guardar en un magatzem i per tant, el seu consum no ha de ser immediat a la compra (les matèries primeres, material d’oficina...) El consum de factors, i per tant el cost, serà la part de la compra que s’incorpora al procés de producció. La part comprada i no consumida d'aquest tipus de factors rep el nom d’existències.

Hi ha compres de factors de consum progressiu i a llarg termini (una màquina, un camió, un ordinador, un edifici...). Les compres d'aquest tipus de factors s’anomenen inversions i es tracta de béns d’infraestructures que s’utilitzen en el procés de producció diversos anys.

El consum que atribuïm als béns d’inversió en un any en concret s’anomena amortització, terme amb que s’indica la gradual pèrdua de valor del bé per la seva participació i ús en el procés de producció. El valor assignat a l’amortització en un període de temps és el cost d’aquests factors.

La formació del cost total d'una empresa s’obté per agregació dels costos que es van generant a les diferents àrees funcionals de l'empresa, tal com queda expressat en la següent gràfica:

 

 

COSTOS FINANCERS

COST TOTAL
DE
L'EMPRESA

 

COSTOS ADMINISTRACIÓ

COST
EXPLOTACIÓ
ECONÒMICA

COSTOS COMERCIALS

COST
EXPLOTACIÓ
COMERCIAL

COST DE PRODUCCIÓ:
matèries primeres, salaris treballadors de fàbrica, energia, amortització màquines...