4. Procés productiu i tecnologia

Podem definir el procés productiu com aquell procés en el qual es transformen les matèries primeres en productes acabats, mitjançant l'aplicació d'una determinada tecnologia. És tracta de la perspectiva tècnica d'anàlisi de la producció de que parlàvem a l'apartat anterior.

En aquest sentit, procés productiu i tecnologia són termes íntimament relacionats.

La tecnologia es defineix com una manera específica o concreta de combinar uns factors productius amb la finalitat de produir béns o serveis. Una empresa pot adquirir tecnologia de dues maneres:

  • Desenvolupant una tecnologia pròpia, destinant una part dels seus recursos a millorar les seves tecnologies productives amb l’objectiu d’incrementar la producció i/o de estalviar en la utilització de factors productius.

Aquest fet s’anomena inversió en recerca, desenvolupament i innovació (habitualment anomenat inversió en R+D+I) i fa que les tecnologies evolucionin en el temps posant en pràctica nous processos de producció, estudiant innovacions productives i desenvolupant la creació de nous productes.

Evidentment cap empresa dedicaria esforços i recursos a R+D+I si els resultats de la seva recerca poguessin ser empleats de manera gratuïta per les empreses competidores. Per això en tots els països la llei protegeix les empreses innovadores concedint patents.

Una patent és el dret temporal a l'explotació en exclusiva d'una innovació concedit per l'estat a l'empresa innovadora.

  • Adquirint tecnologia ja existent a altres empreses o institucions que les hagin desenvolupat prèviament mitjançant el pagament d'una llicència per al seu ús.