3. La producció

El terme producció es pot enfocar de diferents maneres, les principals de les quals són:

a) Des d’un punt de vista econòmic, la producció es defineix com l’elaboració de productes (béns i serveis) a partir d’uns recursos productius escassos (recursos naturals, treball, capital) per part de les empreses (unitats econòmiques de producció) amb la finalitat que siguin adquirits o consumits per les economies domèstiques (famílies) i satisfacin així les seves necessitats. Aquest seria l'enfocament propi de la Teoria econòmica que es veu a la matèria d'Economia de batxillerat.

b) Des de l’òptica funcional-utilitària, la producció és un procés amb el qual s’afegeix valor a les coses, es crea utilitat als béns, és a dir, s’hi aporta un valor afegit.

Si pensem en la fabricació d'una cadira, els elements que la componen (fusta, cola, pintura...) no tenen la utilitat de servir per asseure-s'hi. Cal l'activitat productiva perquè els elements tinguin aquesta utilitat.La producció ha aportat un valor suplementari als elements. Aquesta aportació és el valor afegit.

c) Des d’una perspectiva tècnica es defineix la producció com la combinació d’una sèrie d’elements com la mà d’obra, les matèries primeres, la maquinària, l’energia, la direcció tècnica ... (factors de producció) basada en l’observació i el seguiment d’uns procediments definits prèviament (tecnologia) i amb la finalitat d’obtenir uns béns o serveis (productes).

Seguint aquesta darrera interpretació, el procés productiu consisteix en transformar determinats factors productius (inputs), en productes acabats (outputs), que poden ser béns o serveis.

Els principals factors productius que una empresa utilitza en la seva producció són les matèries primeres, màquines, instal·lacions, energia, mà d'obra, organització...

Habitualment els diferents factors productius s’agrupen en tres grans categories:

  • Recursos naturals: matèries primeres, energia i subministraments materials diversos que conformen el producte
  • Treball: mà d’obra, activitat humana emprada en la producció d’un bé o servei
  • Capital: conjunt de béns d’inversió necessaris per a la producció: màquines, eines instal·lacions productives, locals i edificis i els recursos financers de l’empresa.