7. El contracte de treball

7.2. Modalitats de contractació

La legislació laboral ha creat molts diversos tipus de contracte de treball. D'entre ells, les empreses trien aquell que més els convé. Aquesta conveniència atén principalment a:

  • les característiques del lloc de treball
  • el temps que necessitarà els serveis del treballador
  • els costos de la contractació i l'existència de deduccions fiscals o de la quota patronal de la seguretat social

Cal dir que les modalitats de contractació existents en un moment determinat, són el principal factor determinant de l'anomenada flexibilitat laboral, que serà major o menor segons que la legislació contractual prioritzi les facilitats a les empreses amb l'objectiu de que creïn més ocupació (per exemple reduint els costos d'acomiadament o augmentant les deduccions) o bé prioritzi la protecció i estabilitat dels treballadors. Moltes vegades, empreses i treballadors tenen interessos contraposats i, per tant, la resposta que doni un govern a la legislació laboral contractual és una decisió de primer ordre en política social.

Ja s'ha dit que les modalitats de contracte són molt variades. en els propers dos subcapítols del tema comentarem les més freqüentment utilitzades.

Existeixen dos grans grups de contractes de treball, atenent a la seva durada: els contractes indefinits i els contractes temporals.