4. La representació dels treballadors i dels empresaris

Per tal que les relacions laborals es desenvolupin fluidament, és necessari que tant treballadors com empresaris estiguin convenientment representats. Calen doncs, òrgans formals de representació.

Les organitzacions sindicals

Els sindicats són organitzacions on els treballadors s'associen lliurement per defensar els seus drets laborals convertint-les en els seus interlocutors en els processos de negociació col·lectiva

El dret de lliure sindicació està garantit de forma genèrica per la Constitució i, concretament, per la Llei de llibertat sindical.

Les funcions bàsiques dels sindicats són:

  • protegir els drets laborals dels treballadors
  • assessorament dels treballadors en aspectes legals laborals
  • representar vàlidament els treballadors en les negociacions amb les empreses

Les organitzacions sindicals són nombroses i responen a perfils ideològics diferents per respondre als interessos concrets dels treballadors afiliats. Exemples de sindicats d'àmbit nacional són Comissions Obreres (CCOO), Unió General de Treballadors (UGT), Confederació General de Treballadors (CGT) i Unió Sindical Obrera (USO)

A més dels sindicats mencionats, que tenen abast intersectorial, existeixen organitzacions sindicals sectorials com la Unió Sindical de Treballadors/es de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC), el Sindicat de Mossos d'Esquadra (SME), Metges de Catalunya (MC)... fins hi tot, encara que no tenen caràcter de treballadors, existeixen sindicats d'estudiants per defensar col·lectivament els seus drets.

La representació dels treballadors a l'empresa

Els treballadors de totes les empreses tenen dret a disposar de representants laborals perquè facin d'interlocutors amb l'empresa. Aquests representants són elegits democràticament i exerceixen el seu càrrec per un període de 4 anys, renovables. El més habitual és que els representants laborals pertanyin a algun sindicat i per tant segueixen les directrius i reben assessorament i suport d'aquest. Malgrat això, també poden ser representants laborals treballadors independents.

Les atribucions bàsiques dels representants laborals són:

  • Rebre informació sobre l'activitat de l'empresa i les característiques de la plantilla
  • Conèixer els estats financers i la situació econòmica de l'empresa
  • Vetllar perquè l'empresa compleixi la normativa laboral
  • Representar els treballadors en la negociació col·lectiva i en la solució de conflictes

En funció de la dimensió de la plantilla de l'empresa, els representants laborals poden ser delegats de personal o comitè d'empresa (les funcions són les mateixes)

nombre de treballadors
de l'empresa

representants dels treballadors
tipus de representant
nombre
fins a 30
Delegats de personal 1
de 31 a 49
Delegats de personal 3
de 50 a 100
Comitè d'empresa 5
de 101 a 250
Comitè d'empresa 9
de 251 a 500
Comitè d'empresa 13
de 501 a 650
Comitè d'empresa 16
de 651 a 1.000
Comitè d'empresa 21
més de 1.000 Comitè d'empresa 2 més per cada 1.000 o fracció

Les organitzacions empresarials

De la mateixa manera que els treballadors, també les empreses s'associen per defensar els seus interessos, participar en la negociació col·lectiva i en la resolució de conflictes. Aquestes organitzacions empresarials són les anomenades patronals.

Les principals patronals d'àmbit nacional són la CEOE (Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials) i la CEPYME (Confederació Espanyola de la Petita i Mitjana Empresa)

A Catalunya, les patronals més importants són Foment del Treball i la CECOT (forma part de Foment del Treball)