6. Classificació segons la forma jurídica

6.8. Societat cooperativa

La societat cooperativa és una societat constituïda per persones que s'associen, en règim de lliure adhesió i baixa voluntària, per portar a terme activitats empresarials, encaminades a satisfer necessitats i aspiracions econòmiques i socials comunes.

Es regeixen pels principis següents:

  • No poden dependre de cap organització política, religiosa o sindical
  • Tots els socis tenen els mateixos drets i obligacions
  • La distribució de l'excedent derivat de la seva activitat (també anomenat retorn cooperatiu)s'ha de fer de forma proporcional a la participació de cada soci en les operacions socials
  • Únicament poden ser sòcies aquelles persones que treballen a la cooperativa i, que a més, aporten un capital
  • Lliure adhesió: la incorporació i la baixa dels socis és lliure i voluntària. Per això, el capital de les cooperatives és variable

Les característiques principals són:

Responsabilitat: limitada al capital aportat
Mínim de socis: el nombre mínim de socis és de 3 en les cooperatives de 1r grau (els socis són persones físiques) i de 2 en les de 2n grau (cooperativa de cooperatives)
Capital mínim per a la constitució: no existeix
Societat cooperativa
Tributació: els beneficis de l'empresa tributen per l'Impost de societats
Nom: és lliure. La raó social està formada per qualsevol nom seguit de l’expressió Societat Cooperativa o l'abreviatura s. coop.
Òrgans de la societat: les decisions es prenen en Assemblea General. El Consell Rector (format com a mínim per tres socis) s’encarrega de la gestió de la cooperativa. Els Interventors (3 socis com a màxim) tenen la funció de revisar els comptes de la cooperativa.