TEMA 2: TIPUS D'EMPRESES

lloc: Cursos IOC - Batxillerat
Curs: Economia de l'empresa I (Bloc 1) ~ gener 2020
Llibre: TEMA 2: TIPUS D'EMPRESES
Imprès per: Usuari convidat
Data: dimecres, 15 de maig 2024, 23:57

Descripció

TEMA 2: TIPUS D'EMPRESES

1. Introducció

Malgrat que totes les empreses tinguin uns mateixos trets generals que serveixen per definir-les com a unitats econòmiques de producció, n'hi ha de molts tipus i amb grans diferències.

Òbviament, poc te a veure el forn de pa del barri amb un gran banc o una empresa multinacional que opera en molts països.

Aquesta gran varietat d'empreses es poden classificar atenent a aspectes diferents. Aquestes classificacions són l'objecte del present tema.

2. Classificació segons el sector d'activitat

Atenent a l’activitat que desenvolupen, els factors productius que fan servir i el bé o servei que ofereixen, es pot classificar les empreses en tres sectors:

SECTOR PRIMARI
SECTOR SECUNDARI
SECTOR TERCIARI
Pertanyen a aquest sector les empreses l'activitat de les quals està lligada de manera directa a l'obtenció de recursos naturals: empreses agrícoles, ramaderes i pesqueres, fonamentalment. Comprèn les empreses que realitzen activitats transformadores en les quals s'elabora un producte a partir de matèries primeres i altres components: indústria en general (automobilística, química, farmacèutica, etc) i construcció Inclou les empreses l'activitat de les quals està relacionada amb la prestació se serveis: transport, ensenyament, banca, comerç, turisme, sanitat...
En els països desenvolupats, aquest sector està declinant i té cada vegada menys importància. El pes d'aquest tipus d'empresa és important, encara que tendeix a decréixer en els països avançats. El sector més important en països desenvolupats, tant pel valor que genera com pel volum de població que ocupa.

La següent gràfica representa el valor de la producció de les empreses catalanes en 2018 per sectors d'activitat, en milions d'euros.

La valoració és a cost de factors, és a dir, sense incloure els impostos indirectes, com l'IVA, que paguen els consumidors quan compren la producció.

3. Classificació segons la mida

Segons la mida les empreses es solen classificar en petites, mitjanes i grans, si bé existeixen molts criteris diferents per delimitar la mida, i encara més, aquesta mida és relativa depenent de l’activitat i del país on es faci la classificació.

Els criteris més utilitzats per delimitar la mida són la facturació (vendes de l'empresa), el nombre de treballadors i el volum dels actius que posseeix.

La Unió Europea dóna com a referència les xifres següents:

Tipus d'empresa Microempresa Petita empresa Mitjana empresa Gran empresa
Facturació anual inferior a 2 milions d'€ no superior a 10 milions d'€ no superior a 50 milions d'€ superior a 50 milions d'€
Nombre de treballadors menys de 10 treballadors de 10 a 49 treballadors de 50 a 249 treballadors 250 o més treballadors
Volum actius inferior a 2 milions d'€ no superior a 10 milions d'€ no superior a 43 milions d'€ superior a 43 milions d'€

Per enquadrar una empresa en una o altra categoria ha de complir el criteri del nombre de treballadors i almenys un dels altres dos.

A la següent gràfica es pot comprovar que la immensa majoria de les empreses amb establiment a Catalunya en 2018 són microempreses, el que dóna una idea de la importància d'aquestes empreses al teixit empresarial del país, tant com a generadores de riquesa com d'ocupació.

4. Classificació segons l'àmbit territorial

Algunes empreses desenvolupen la seva activitat en una única localitat, però d'altres poden estendre l'àmbit d'actuació a diferents llocs i fins i tot països. En aquest sentit, es parla d'empreses d'àmbit:

Local Desenvolupa la seva activitat en una sola població. Exemple: una botiga de roba
Regional Duu a terme les seves activitats en una regió, zona o comunitat. Exemple: Ferrocarrils de Catalunya
Nacional Desenvolupa la seva activitat l'àmbit d'un país. Exemple: RENFE
Multinacional Actua en diversos països. Exemple: Coca-cola

5. Classificació segons la titularitat del capital

Malgrat que el sistema econòmic vigent al nostre país és el d’economia de mercat i que una de les característiques bàsiques del mateix és la propietat privada dels mitjans de producció, l’Estat intervé en l’economia de molt diverses maneres, fins i tot sent propietari d’empreses, o participant en part en la propietat d’altres.

De manera que en aquest sentit es pot parlar de:

empreses privades: el capital (la propietat) pertany a particulars

empreses públiques: el capital pertany a l’Estat o a altres entitats que constitueixen el sector públic

empreses mixtes: part del capital pertany a l’Estat i part és de propietat privada

L’objectiu de les empreses de titularitat pública no és només el d’obtenir el màxim benefici possible, sinó que poden plantejar-se també objectius en termes d’interès públic tals com el desenvolupament regional, la creació o manteniment de llocs de treball, la protecció de recursos naturals, l’actuació sobre sectors estratègics de l’economia o la independència de subministraments estrangers de sectors com per exemple la defensa nacional.

6. Classificació segons la forma jurídica

Una classificació molt important de les empreses és la que es fa segons la seva regulació pel dret positiu. De la forma jurídica que adopti una empreses derivaran qüestions com la responsabilitat de l'empresari davant els deutes de l'empresa o els impostos que haurà de pagar.

Les variables fonamentals per classificar una empresa segons la forma jurídica són:

El nombre de socis La llei preveu per a alguns tipus jurídics un nombre mínim o màxim de socis necessari per a la seva constitució. Aquestes limitacions respecte del nombre de socis poden desaparèixer després de la constitució.
Responsabilitat dels socis pels deutes de l'empresa

Aquesta responsabilitat és diferent segons el tipus jurídic adoptat. Pot ser:

  • Il·limitada: el propietari o els socis responen amb tot el seu patrimoni personal
  • Limitada: La responsabilitat és només amb les aportacions fetes pel propietari o pels socis a l'empresa
  • Solidària: cada soci respon amb el seu patrimoni de tots els deutes de l'empresa. Això vol dir que un creditor pot dirigir-se a qualsevol dels socis per reclamar el pagament del deute.
  • Subsidiària: primer es respon amb el patrimoni de l'empresa i, si és insuficient, amb els patrimonis personals dels socis
Capital aportat

La llei preveu també mínims o màxims de capital aportat pels socis en el moment de la constitució.

Règim de tributació

La forma jurídica adoptada determina el règim fiscal de tributació pels beneficis que pugui obtenir l'empresa.

Altres variables

Finalment, la llei estableix moltes altres variables per a cada tipus jurídic d'empresa, com els òrgans que obligatòriament ha de tenir la societat, el règim de cotització a la seguretat social, qüestions relatives al nom o denominació de l'empresa, el règim de transmissió de la propietat de l'empresa, qui pot exercir la gestió de l'empresa etc.

Una primera classificació que cal fer amb les empreses segons la seva forma jurídica és entre empreses personalistes i empreses capitalistes.

Les empreses personalistes es caracteritzen fonamentalment per basar-se en les relacions de mútua confiança entre els socis. El que importa són les capacitats personals, més que l'import de les seves aportacions a l'empresa. Per això el nombre de socis sol ser reduït i la seva responsabilitat il·limitada.

Les empreses capitalistes, al contrari, no tenen en compte les capacitats dels socis, sinó que el que compte d'aquests és l'import de la seva aportació a l'empresa. Són ideals per constituir grans empreses ja que, a més, l'aportació dels socis marca el final de la seva responsabilitat pels deutes de l'empresa.

Una altra classificació generalment acceptada és la que es basa en considerar si l'empresa té una personalitat pròpia diferent de la dels socis (personalitat jurídica) o l'empresa té la personalitat física del propietari:

Persona física
  • Empresa individual
  • Societat civil privada
  • Comunitat de béns
FORMES JURÍDIQUES D'EMPRESA Societats mercantils
  • Societat col·lectiva
  • Societat comanditària
  • Societat de responsabilitat limitada
  • Societat de responsabilitat limitada nova empresa
  • Societat anònima
Persona jurídica
Societats mercantils especials
  • Societat laboral
  • Societat cooperativa

6.1. Empresa individual

L'empresa individual és la forma jurídica més simple i la que presenta menors formalitats per a la seva constitució.

Es tracta d’una persona física (l'empresari individual o autònom) que realitza en nom propi i mitjançant una empresa una activitat comercial, industrial o professional.

Són les empreses més nombroses i les més habituals en l’agricultura, comerç minorista i alguns serveis.

Per ser empresari és necessari:

  • Ser major d’edat.
  • Tenir plena disponibilitat dels béns propis.

Les principals característiques són:

Responsabilitat: Il·limitada. Respon dels deutes socials amb tot el seu patrimoni personal
Mínim de socis: no hi ha socis, la propietat única és de l'empresari
Capital mínim per a la constitució: no existeix
Empresa individual
Tributació: els beneficis de l'empresa ho són del propietari que com a persona física tributa per l'IRPF
Nom: el nom de l’empresa pot ser el del propietari, denominacions imaginàries o anagrames

Existeixen dos tipus jurídics d'empresa que, malgrat que són societats, tenen la consideració d'empresa individual:

  • Societat civil privada: Es basa en un contracte pel qual dues o més persones s’obliguen a posar en comú diners, béns o indústria, amb la voluntat de repartir-se’n els guanys. Malgrat que estan formades per més d’una persona es consideren individuals, perquè no tenen personalitat jurídica, és a dir, tenen personalitat física.

  • Comunitat de béns: la comunitat de béns es fonamenta en un contracte pel qual una determinada propietat o dret pertany, de manera indivisa, a diverses persones.

6.2. Societat col·lectiva

La societat col·lectiva és una societat mercantil de caràcter personalista en la qual tots els socis, en nom col·lectiu i sota una raó social, es comprometen a participar, en la proporció que estableixin, dels mateixos drets i obligacions, responent subsidiària, personal i solidàriament dels deutes socials.

En aquestes societats, la personalitat de cada soci resulta fonamental, fins al punt que cap d'ells no pot transmetre la seva participació en la societat sense l'acord dels altres. És, per tant, una societat personalista.

Les característiques principals són:

Responsabilitat: Il·limitada. Els socis responen dels deutes socials amb tot el seu patrimoni personal
Mínim de socis: el nombre mínim de socis és de 2
Capital mínim per a la constitució: no existeix
Societat col·lectiva
Tributació: els beneficis de l'empresa tributen per l'Impost de societats
Nom: ha de ser el nom i cognoms de tots els socis o només d’alguns d’ells, però en aquest cas s’hi ha d’afegir l’expressió “ i companyia “ o la seva abreviatura “ i Cia”

6.3. Societat comanditària

La societat comanditària és una societat mercantil de caràcter personalista que es defineix per l'existència de dos tipus de socis:

Socis col·lectius Socis comanditaris
  • s'encarreguen de gestionar la societat
  • la seva responsabilitat pels deutes de l'empresa és il·limitada, solidària i subsidiària
  • no es poden encarregar de la gestió
  • la seva responsabilitat és limitada a la aportació feta a l'empresa


Es tracta també d'una societat personalista: els socis col·lectius no poden transmetre la seva participació sense el consentiment dels altres socis col·lectius.

Existeixen dos tipus de societat comanditària: la societat comanditària simple   i  la societat comanditària per accions

La diferència és que a la societat comanditària per accions:

  • La participació en el capital està representada en uns títols anomenats accions
  • El capital mínim necessari per a la constitució és de 60.000 euros i ha d'estar desemborsat (és a dir, efectivament aportat) com a mínim en un 25 %
  • El nombre mínim de socis és de dos i cal que almenys un sigui col·lectiu

Les característiques principals de les societats comanditàries són:

Responsabilitat: il·limitada pels socis col·lectius i limitada a la seva aportació pels socis comanditaris
Mínim de socis: el nombre mínim de socis és de 2
Capital mínim per a la constitució: no existeix per a la comanditària simple. A la comanditària per accions, 60.000 €
Societat comanditària
Tributació: els beneficis de l'empresa tributen per l'Impost de societats
Nom: ha de ser el nom i cognoms de tots els socis col.lectius o només d’alguns d’ells, afegint l’expressió “ societat en comandita “. No hi han de figurar els noms dels socis comanditaris

6.4. Societat de responsabilitat limitada

La societat de responsabilitat limitada és una societat mercantil de caràcter capitalista. Aquest caràcter es posa de manifest en dos particularitats:

  • el capital social està integrat per les aportacions dels socis. Com més capital aporti un soci, més influència tindrà en les decisions que es prenguin a la societat i més part dels beneficis li correspondran.

  • els socis responen limitadament pels deutes de la societat. El límit de la responsabilitat és la seva aportació a l'empresa.

Malgrat aquest caràcter capitalista, encara conserva alguns trets personalistes, com ara el fet que la transmissió de les participacions és lliure entre els socis, però hi ha limitacions per a la transmissió a terceres persones. De fet, els socis tenen dret de compra preferent de les participacions dels socis que desitgin abandonar la societat.

Les característiques principals són:

Responsabilitat: limitada al capital aportat
Mínim de socis: el nombre mínim de socis és de 1
Capital mínim per a la constitució: 3.000 € que han d'estar totalment desemborsats en el moment de la constitució. El capital social està dividit en parts alíquotes anomenades participacions
Societat de responsabilitat limitada
Tributació: els beneficis de l'empresa tributen per l'Impost de societats
Nom: és lliure. La raó social està formada per qualsevol nom seguit de l’expressió SRL o SL
Òrgans de la societat: les decisions es prenen en Junta General de Socis. La Junta General nomena l'Administrador (si és més d'una persona, Consell d'Administració) que s’encarrega de la gestió de l’empresa i de la representació davant tercers. Els administradors no tenen perquè ser socis.

Quan només hi ha un soci s’anomenen societats unipersonals, i en aquest cas la llei les imposa condicions especials.

6.5. Societat limitada nova empresa

La Societat de responsabilitat limitada nova empresa (o simplement Societat limitada nova empresa) és una especialitat de la Societat de responsabilitat limitada que es va crear per facilitar i simplificar els tràmits de creació i posada en marxa d’una societat tipus PIME o una microempresa.

Les característiques són les mateixes a les de les SRL, amb algunes especificitats:

Mínim de socis: no pot ser superior a 5 en el moment de la constitució. Després pot anar variant i, fins i tot, es permet la SLNE unipersonal
Capital mínim per a la constitució: ha de ser entre 3.000 € mínim i 120.000 € màxim, i ha d'estar totalment desemborsat des de la constitució

Societat limitada nova empresa

(trets específics)

Nom: ha d'estar format pel nom i cognoms d'un dels socis fundadors seguit d'un codi alfanumèric (ID-CIRCE). Hi ha de figurar, a més, la indicació "Societat Limitada Nova Empresa" o les sigles SLNE

6.6. Societat anònima

La societat anònima és el prototip de societat mercantil de caràcter capitalista. El que es valora dels socis és la seva aportació, per sobre de les capacitats personals que a penes es tenen en compte. Quant més aportació fa un soci, més poder de decisió i més dret a participar en el repartiment de beneficis.

Respecte de les SRL, s'eliminen les restriccions relatives a la transmissió de la participació dels socis a l'empresa. Aquesta transmissió és completament lliure i qualsevol soci pot vendre la seva participació a qui vulgui i en el moment en que consideri oportú.

Això, junt amb la responsabilitat limitada dels socis pels deutes socials i la imposició d'un capital social mínim força alt, facilita reunir grans volums de capital per constituir grans empreses.

De fet, les societats anònimes tenen un pes fonamental en les economies modernes i les empreses més importants adopten aquesta forma.

Les característiques principals són:

Responsabilitat: limitada al capital aportat
Mínim de socis: el nombre mínim de socis és de 1
Capital mínim per a la constitució: 60.000 € que han d'estar desemborsats com a mínim en un 25 % en el moment de la constitució. El capital social està dividit en parts alíquotes anomenades accions
Societat anònima
Tributació: els beneficis de l'empresa tributen per l'Impost de societats
Nom: és lliure. La raó social està formada per qualsevol nom seguit de l’expressió Societat Anònima o les sigles SA
Òrgans de la societat: les decisions es prenen en Junta General de Socis. La Junta General nomena l'Administrador (si és més d'una persona, Consell d'Administració) que s’encarrega de la gestió de l’empresa i de la representació davant tercers. Els administradors no tenen perquè ser socis.

Quan només hi ha un soci s’anomenen societats unipersonals, i en aquest cas la llei les imposa condicions especials.

6.7. Societat laboral

Les societats laborals són societats anònimes o societats de responsabilitat limitada en les quals la majoria (més del 50 %) del capital social és propietat dels treballadors que hi presten serveis retribuïts en forma personal i directa i la relació laboral dels quals és per temps indefinit.

Amb aquesta forma jurídica es facilita l'accés dels treballadors a la propietat dels mitjans de producció sent un instrument per a la promoció de la igualtat d'oportunitats. La llei preveu per a aquestes societats avantatges financers com ara subvencions i bonificacions en els impostos.

En una societat laboral existeixen tres tipus de membres:

socis treballadors socis no treballadors treballadors no socis

Treballen a l'empresa per temps indefinit i a jornada completa.

Són propietaris de la majoria del capital (més del 50 %)

Son propietaris d'accions (a les societats anònimes laborals) o de participacions (a les societats de responsabilitat limitada laborals) però no tenen relació laboral amb la societat.

Han de tenir menys del 50 % del capital social.

Treballen a l'empresa però no són propietaris d'accions o de participacions.

El màxim d'hores treballades a l'any per aquest tipus de treballadors està limitat legalment.

Les característiques principals són:

Responsabilitat: limitada al capital aportat per cada soci
Mínim de socis: el nombre mínim de socis és de 3
Capital mínim per a la constitució: 60.000 € per a les societats anònimes laborals i de 3.000 € per a les societats de responsabilitat limitada laborals
Societat laboral
Tributació: els beneficis de l'empresa tributen per l'Impost de societats
Nom: és lliure, però ha d'anar acompanyat d'una indicació que expressi el tipus de societat laboral (SAL o SRLL)

6.8. Societat cooperativa

La societat cooperativa és una societat constituïda per persones que s'associen, en règim de lliure adhesió i baixa voluntària, per portar a terme activitats empresarials, encaminades a satisfer necessitats i aspiracions econòmiques i socials comunes.

Es regeixen pels principis següents:

  • No poden dependre de cap organització política, religiosa o sindical
  • Tots els socis tenen els mateixos drets i obligacions
  • La distribució de l'excedent derivat de la seva activitat (també anomenat retorn cooperatiu)s'ha de fer de forma proporcional a la participació de cada soci en les operacions socials
  • Únicament poden ser sòcies aquelles persones que treballen a la cooperativa i, que a més, aporten un capital
  • Lliure adhesió: la incorporació i la baixa dels socis és lliure i voluntària. Per això, el capital de les cooperatives és variable

Les característiques principals són:

Responsabilitat: limitada al capital aportat
Mínim de socis: el nombre mínim de socis és de 3 en les cooperatives de 1r grau (els socis són persones físiques) i de 2 en les de 2n grau (cooperativa de cooperatives)
Capital mínim per a la constitució: no existeix
Societat cooperativa
Tributació: els beneficis de l'empresa tributen per l'Impost de societats
Nom: és lliure. La raó social està formada per qualsevol nom seguit de l’expressió Societat Cooperativa o l'abreviatura s. coop.
Òrgans de la societat: les decisions es prenen en Assemblea General. El Consell Rector (format com a mínim per tres socis) s’encarrega de la gestió de la cooperativa. Els Interventors (3 socis com a màxim) tenen la funció de revisar els comptes de la cooperativa.

6.9. Quadre resum

Tipus Nombre de socis
Responsabilitat Capital Fiscalitat
Empresa individual
1 il·limitada no hi ha un mínim IRPF
Comunitat de béns 2 o més il·limitada no hi ha un mínim, només béns IRPF
Societat civil privada 2 o més il·limitada i personal no hi ha un mínim IRPF
Societat col·lectiva 2 o més il·limitada, personal, solidària i subsidiària no hi ha un mínim
totalment desemborsat
IS
Societat comanditària simple 2 o més (un col·lectiu i un comanditari) il·limitada pels socis col·lectius, limitada pels socis comanditaris no hi ha un mínim totalment desemborsat IS
Societat comanditària per accions 2 o més (un col·lectiu i un comanditari) il·limitada pels socis col·lectius, limitada pels socis comanditaris mínim de 60.000 €
totalment desemborsat
IS
Societat de responsabilitat limitada 1 o més limitada al capital aportat mínim de 3.000 €
totalment desemborsat
IS
Societat limitada nova empresa 5 màxim limitada al capital aportat entre 3.012 i 120.002 €
només aportacions dineràries
IS
Societat anònima 1 o més limitada al capital aportat mínim de 60.000 €
desemborsat un 25 %
IS
Societat laboral (SRL o SA) 3 (en alguns casos 2) limitada al capital aportat

mínim de 60.000 € si és SAL
mínim de 3.000 € si és SRLL
com a mínim el 51 % del capital és dels socis treballadors

IS
Societat cooperativa 1r grau: mínim 3
2n grau: mínim 2
limitada al capital aportat mínim fixat als estatuts IS