6. Classificació segons la forma jurídica

6.6. Societat anònima

La societat anònima és el prototip de societat mercantil de caràcter capitalista. El que es valora dels socis és la seva aportació, per sobre de les capacitats personals que a penes es tenen en compte. Quant més aportació fa un soci, més poder de decisió i més dret a participar en el repartiment de beneficis.

Respecte de les SRL, s'eliminen les restriccions relatives a la transmissió de la participació dels socis a l'empresa. Aquesta transmissió és completament lliure i qualsevol soci pot vendre la seva participació a qui vulgui i en el moment en que consideri oportú.

Això, junt amb la responsabilitat limitada dels socis pels deutes socials i la imposició d'un capital social mínim força alt, facilita reunir grans volums de capital per constituir grans empreses.

De fet, les societats anònimes tenen un pes fonamental en les economies modernes i les empreses més importants adopten aquesta forma.

Les característiques principals són:

Responsabilitat: limitada al capital aportat
Mínim de socis: el nombre mínim de socis és de 1
Capital mínim per a la constitució: 60.000 € que han d'estar desemborsats com a mínim en un 25 % en el moment de la constitució. El capital social està dividit en parts alíquotes anomenades accions
Societat anònima
Tributació: els beneficis de l'empresa tributen per l'Impost de societats
Nom: és lliure. La raó social està formada per qualsevol nom seguit de l’expressió Societat Anònima o les sigles SA
Òrgans de la societat: les decisions es prenen en Junta General de Socis. La Junta General nomena l'Administrador (si és més d'una persona, Consell d'Administració) que s’encarrega de la gestió de l’empresa i de la representació davant tercers. Els administradors no tenen perquè ser socis.

Quan només hi ha un soci s’anomenen societats unipersonals, i en aquest cas la llei les imposa condicions especials.