3. Classificació segons la mida

Segons la mida les empreses es solen classificar en petites, mitjanes i grans, si bé existeixen molts criteris diferents per delimitar la mida, i encara més, aquesta mida és relativa depenent de l’activitat i del país on es faci la classificació.

Els criteris més utilitzats per delimitar la mida són la facturació (vendes de l'empresa), el nombre de treballadors i el volum dels actius que posseeix.

La Unió Europea dóna com a referència les xifres següents:

Tipus d'empresa Microempresa Petita empresa Mitjana empresa Gran empresa
Facturació anual inferior a 2 milions d'€ no superior a 10 milions d'€ no superior a 50 milions d'€ superior a 50 milions d'€
Nombre de treballadors menys de 10 treballadors de 10 a 49 treballadors de 50 a 249 treballadors 250 o més treballadors
Volum actius inferior a 2 milions d'€ no superior a 10 milions d'€ no superior a 43 milions d'€ superior a 43 milions d'€

Per enquadrar una empresa en una o altra categoria ha de complir el criteri del nombre de treballadors i almenys un dels altres dos.

A la següent gràfica es pot comprovar que la immensa majoria de les empreses amb establiment a Catalunya en 2018 són microempreses, el que dóna una idea de la importància d'aquestes empreses al teixit empresarial del país, tant com a generadores de riquesa com d'ocupació.