2. Classificació segons el sector d'activitat

Atenent a l’activitat que desenvolupen, els factors productius que fan servir i el bé o servei que ofereixen, es pot classificar les empreses en tres sectors:

SECTOR PRIMARI
SECTOR SECUNDARI
SECTOR TERCIARI
Pertanyen a aquest sector les empreses l'activitat de les quals està lligada de manera directa a l'obtenció de recursos naturals: empreses agrícoles, ramaderes i pesqueres, fonamentalment. Comprèn les empreses que realitzen activitats transformadores en les quals s'elabora un producte a partir de matèries primeres i altres components: indústria en general (automobilística, química, farmacèutica, etc) i construcció Inclou les empreses l'activitat de les quals està relacionada amb la prestació se serveis: transport, ensenyament, banca, comerç, turisme, sanitat...
En els països desenvolupats, aquest sector està declinant i té cada vegada menys importància. El pes d'aquest tipus d'empresa és important, encara que tendeix a decréixer en els països avançats. El sector més important en països desenvolupats, tant pel valor que genera com pel volum de població que ocupa.

La següent gràfica representa el valor de la producció de les empreses catalanes en 2018 per sectors d'activitat, en milions d'euros.

La valoració és a cost de factors, és a dir, sense incloure els impostos indirectes, com l'IVA, que paguen els consumidors quan compren la producció.