4. Els objectius de l'empresa

4.2. Ètica dels negocis

L'RSC es porta a terme a través de la presa de decisions ètiques. Aquest és el punt de partida de l'ètica empresarial.

Una empresa tindrà un comportament ètic quan permeti el desenvolupament de les persones que la componen i de les que es relacionen amb ella.


D'aquesta forma una empresa ètica comptarà amb directius que marquen el to moral de l'empresa, es preocuparà per la formació del personal, per oferir-li participació, oferir-li un salari just, valora i atén degudament als clients i proveïdors, ofereix productes responsables, evitarà despeses supèrflues, tindrà interès en tot el que ocorre en el seu al voltant, es preocuparà pel medi ambient, adoptarà una actitud de diàleg permanent, serà proactiva i posarà els mitjans per a evitar que arribin a plantejar-se problemes i no només preocupar-se de solucionar-los quan apareguin.

Encara que alguns sectors puguin pensar que el compliment de la responsabilitat social de l'empresa no és compatible amb l'eficiència econòmica, la realitat evidencia el contrari i més aviat s'ha convertit en un avantatge competitiu.

Només cal pensar que, per a l'empresa, l'obtenció de beneficis econòmics depèn de la seva credibilitat social, ja que, si la societat no confia en ella, està condemnada a desaparèixer a més llarg o més curt termini. En aquesta confiança és en la qual es basa el desenvolupament de les activitats empresarials.

La societat civil i l'opinió pública exigeixen cada vegada més a l'empresa que assumeixi la seva responsabilitat social. L'ètica és rendible per a l'empresa ja que augmenta l'eficiència dels seus sistemes directius, redueix costos de coordinació interns i externs a l'empresa i és un factor d'innovació i de diferenciació.